Mai multe ONG-uri au făcut un apel către Papa Francisc. Acesta este rugat să răspundă unei solicitări în timpul vizitei sale în România.
Mai multe ONG-uri din Alba au transmis o scrisoare Papei Francisc în care îi adresează rugămintea ca, în cadrul vizitei pe care o va efectua în România, să identifice o soluţie de punere în valoare a ruinelor primei biserici creştine din Transilvania, estimată că a fost ridicată în jurul anului 950, aflată pe un teren ce aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, respectiv pe esplanada Catedralei Romano-Catolice "Sfântul Mihail".
Totodată, Suveranul Pontif este rugat să acorde sprijinul şi prin intermediul departamentelor de istorie şi arhivă ale Vaticanului, unde ar putea fi identificate mai multe date şi informaţii cu privire la această biserică din secolul al X-lea.
Semnatarii scrisorii arată că, "din cauza lipsei unui proiect de conservare şi punere în valoare" a vestigiilor descoperite în 2011, ruinele au fost îngropate la loc, în pământ.
"În contextul dat, vă rugăm să analizaţi posibilitatea punerii în valoare a ruinelor acestei prime biserici creştine din Transilvania, aflată pe un teren ce aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia şi ne-am bucura dacă, cu sprijinul departamentelor de istorie şi arhivă ale Vaticanului, am putea afla mai multe date şi informaţii cu privire la această construcţie ecleziastă (persoanele ce au slujit aici, condiţiile istorice de la acea vreme etc.), într-o perioadă când biserica nu era divizată", se arată în scrisoarea adresată Suveranului Pontif.
Semnatarii menţionează că au apreciat că pot să întreprindă acest demers având în vedere "deschiderea existentă între cele două biserici surori, catolică şi ortodoxă".
Aceştia mai precizează că, în urma demersurilor pe care le-au întreprins, ruinele bisericii au fost clasate anul trecut în Lista Monumentelor Istorice de valoare naţională şi universală.
Apelul a fost adresat într-o scrisoare, în limbile italiană şi română, având ca destinatari şi Preşedinţia şi Guvernul României, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia şi Arhidiaceza Romano-Catolică Bucureşti, Arhieparhia Majoră Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu