Omizile ar putea înlocui șoarecii în studiul bolilor umane

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Până acum, șoarecii au fost cei care s-au sacrificat pentru noi. Aceștia ar putea fi însă curând înlocuiți de omizi.

Cercetătorii de la instituții precum Memorial Sloan Kettering Cancer Center, din SUA, lucrează pentru a găsi alternative non-mamifere pentru astfel de studii și experimente. Astfel, s-ar putea reduce numărul de rozătoare utilizate în cercetarea biomedicală, un rezultat pozitiv în sine și unul care, de asemenea, ar putea duce la scăderea costurilor și ar putea accelera rezultatele.

Până în prezent, cea mai convenabilă și potrivită alternativă o reprezintă omizile, cel puțin când vine vorba despre a studia inflamația intestinală, un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Communications, citat de Medical Xpress.

Dr. Jan Grimm, de la instituția amintită, și colegi de la universități din Germania și Elveția sunt de părere că cea mai potrivită alegere ar fi larvele moliei de tutun, deoarece au o similaritate ridicată cu structura și fiziologia intestinului uman, ceea ce oamenii de știință numesc un grad ridicat de conservare evolutivă. Omizile moliilor de tutun sunt suficient de mari pentru a fi investigate folosind aceleași instrumente ca pentru oameni.

Utile în depistarea cancerului

Deoarece aproximativ 75% dintre genele umane cunoscute care cauzează boli au omolog la insecte, aceste modele ar putea fi utile în cercetările preclinice viitoare în alte boli, cum ar fi cancerul, diabetul, neurodegenerarea și infecțiile. Spre deosebire de nematode, viermi rotunzi utilizați în cercetare, care au aproximativ lungimea unei capse, omizile moliilor de tutun au dimensiunea degetului unui adult. Deci sunt suficient de mari pentru a fi scanate folosind tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și tomografia cu emisie de pozitroni (PET). Inflamația din intestin poate fi văzută cu ușurință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel