O imagine surprinsă de camera High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) de pe Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA a observat o gaură misterioasă pe suprafața Planetei Roșii.
Groapa are doar câțiva metri diametru și se află în regiunea Arsia Mons de pe Marte. Arsia Mons este unul dintre cei trei vulcani latenți din grupul de trei vulcani Tharsis Montes, scrie Science Alert.
Regiunea Tharsis din Tharsis Bulge este o câmpie vulcanică vastă care are mii de kilometri. Se află mai sus în comparație cu restul planetei Marte și are o medie de aproximativ 10 km deasupra cotei medii a planetei. Regiunea a fost activă din punct de vedere vulcanic în trecut, iar gropile pot fi un rezultat direct al activității vulcanice antice.
Totuși, există multă incertitudine. O imagine a uneia dintre ele arată un perete lateral iluminat, ceea ce ar putea indica că este doar o groapă cilindrică.
Gaura din imaginea prezentată ar putea fi doar o groapă sau un puț și nu o intrare într-o peșteră sau un tub de lavă. Astfel de formațiuni se găsesc și pe vulcanii hawaiani, unde se numesc cratere de gropi. Acestea sunt rezultatul unui colaps care a avut loc mult mai adânc în subteran.
În Hawaii, craterele de gropi variază de la 6 la 186 de metri (20 la 610 de picioare) adâncime și de la 8 la 1140 de metri (26 la 3,740 de picioare) lățime. Groapa Arsia Mons din imaginea principală are doar aproximativ 178 de metri (584 de picioare) adâncime.
Avem o înțelegere mult mai bună a gropilor și tuburilor de lavă de pe Lună decât pe Marte. Știm că unele dintre ele sunt stabile termic la aproximativ 17 grade Celsius (63 F.) Avem și imagini mai bune cu ele, cu străluciri intrigante ale fundurilor acestora, care sunt acoperite cu bolovani.
Tuburile de lavă marțiană sunt încă un mister. Oamenii de știință au găsit o mulțime de dovezi morfologice care sugerează că sunt extrem de multe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu