O descoperire de pe planeta Pluto nu seamănă cu nimic din ce au mai văzut oamenii de știință până acum

Sursă foto: NASA/Pluto
Sursă foto: NASA/Pluto

Pluto, o îndepărtată planetă pitică din sistemul nostru solar mai avea o surpriză pregătită pentru oamenii de știință ai NASA: vulcani de gheață!

Imaginile cu Pluto surprinse de misiunea New Horizons a NASA au dezvăluit o nouă surpriză: vulcanii de gheață. Nava spațială a efectuat un survol al planetei pitice și a lunilor sale în iulie 2015, iar informațiile adunate atunci încă rescriu aproape tot ceea ce știu oamenii de știință despre Pluto, scrie CNN

Pluto a fost retrogradat la statutul de planetă pitică în 2006, când Uniunea Astronomică Internațională a creat o nouă definiție pentru planete, iar Pluto nu se potrivea criteriilor. Planeta pitică există la marginea sistemului nostru solar în Centura Kuiper și este cea mai mare dintre multele obiecte înghețate de acolo, care orbitează departe de Soare. Lumea înghețată, care are o temperatură medie negativă de - 232 grade Celsius, găzduiește munți, văi, ghețari, câmpii și cratere. Dacă o persoană ar sta pe suprafață, ar vedea un cer albastru și zăpadă roșie.

Un câmp de vulcani înghețați

O nouă analiză foto a arătat o regiune accidentată de pe Pluto care nu seamănă cu nicio altă parte a lumii mici sau restul cartierului nostru cosmic.

„Am găsit un câmp de vulcani înghețați foarte mari care nu seamănă deloc cu nimic altceva din ceea ce am văzut în sistemul solar”, a spus autorul studiului Kelsi Singer, cercetător principal la Institutul de Cercetare de Sud-Vest din Boulder, Colorado.

Un studiu care detaliază rezultatele a fost publicat marți în revista Nature Communications.

Regiunea este situată la sud-vest de stratul de gheață Sputnik Planitia, care acoperă un vechi bazin de impact care se întinde pe o lungime de 1.000 de kilometri. Alcătuit în mare parte din gheață de apă, este umplut cu domuri vulcanice. Două dintre cele mai mari sunt cunoscute ca Wright Mons și Piccard Mons.

Masivi cu dimensiuni impresionante

Wright Mons are o înălțime de aproximativ 4 până la 5 kilometri și se întinde pe 150 de kilometri, în timp ce Piccard Mons atinge înălțimea de aproximativ 7 kilometri  înălțime și 225 kilometri lățime.

Wright Mons este considerat a fi similar ca volum cu vulcanul Mauna Loa din Hawaii, care este unul dintre cei mai mari vulcani de pe Pământ. Unele dintre cupolele observate în imagini se îmbină pentru a forma munți și mai mari, a spus Singer. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel