Nouă alertă alimentară! Condimentul retras din magazine pentru că are substanțe toxice - FOTO în articol

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ANSVSA anunță retragerea de la vânzare a unui condiment.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că un sortiment de oregano a fost retras de la vânzare din cauza substanțelor toxice pe care le conține. Este vorba despre produsul “Pentru tine de la Penny Oregano mărunţit 10g”, toate loturile și termenele de valabilitate.

"Vă informăm că producătorul Eurosalt Manufacturing SRL a inițiat retragerea de la comercializare a produsului menționat mai sus, că urmare a depășirii limitei maxim admise pentru alcaloizi pirolizidinici.

Din motive ce țîn de siguranța consumatorilor, Rewe România retrage de la comercializare și recheamă produsul Pentru tine de la Penny OREGANO MĂRUNȚIT 10g, indiferent de lot sau de termen de valabilitate și recomandă clienților să NU îl consume, ci să îl distrugă sau să îl aducă înapoi în oricare magazin Penny. Contravaloarea vă fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Producătorul SC Eurosalt Manufacturing SRL își cere scuze pentru neplăcerile create! Vă mulțumim pentru înțelegere!

Pentru informații suplimentare, puteți contacta furnizorul SC Eurosalt Manufacturing SRL, la 0754.725.720, e-mail: [email protected] sau puteți contacta Rewe România telefonic la 0800.110.111 (Luni-Sâmbăta 08:00-21:00) sau pe adresa de e-mail [email protected]", transmite ANSVSA.

Ce sunt alcaloizii pirolizidinici 

Alcaloizii pirolizidinici (AP) sunt compuși chimici naturali care se găsesc în anumite plante. Sunt considerați toxici pentru oameni și animale, mai ales dacă sunt consumați în cantități mari sau pe termen lung. Structura lor de bază include un nucleu numit pirolizidină, de unde le vine și numele.

Plantele care conțin alcaloizi pirolizidinici aparțin în special următoarelor familii:

- Boraginaceae (ex. limba mielului - Borago officinalis)

- Asteraceae (ex. cicoarea sălbatică, Senecio spp.)

- Fabaceae (ex. Crotalaria spp.)


De ce sunt periculoși?

Acești compuși:

- Pot provoca toxicitate hepatică (afectează ficatul);

- Sunt considerați genotoxici și carcinogeni (potențial să provoace cancer);

- Sunt rezistenți la procesarea alimentelor (nu dispar complet la fierbere sau uscare).

Uniunea Europeană și alte organisme internaționale impun limite stricte privind prezența acestor alcaloizi în produsele alimentare și suplimentele nutritive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel