Navele Rusiei au fost detectate în apropiere de locul unde au avut loc exploziile la Nord Stream

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Nave rusești capabile să efectueze operațiuni subacvatice au fost prezente în apropierea locului unde au avut loc ulterior exploziile pe conductele Nord Stream, potrivit unui documentar de investigație.

Exploziile subacvatice din septembrie anul trecut distrus cele două conducte Nord Stream - construite pentru a transporta gaz din Rusia în Europa, conform BBC.

Cauza exploziei este neclară.

Imediat după, o parte din Occident a arătat spre Rusia, în timp ce Moscova a acuzat țările occidentale, inclusiv Marea Britanie.

Mai recent, au existat rapoarte conform cărora serviciile de informații arătau către agenți pro-ucraineni, dar care au acționat în afara ordinului conducerii Ucrainei.

În țările apropiate de locul exploziei încă au loc investigații oficiale. Până acum, s-a spus că exploziile au fost rezultatul unui sabotaj, mai degrabă decât al oricărui tip de accident.

Dar cel mai recent program din serialul de documentare TV Putin’s Shadow War oferă o posibilă direcție care indică implicarea Rusiei.

Serialul realizat de radiodifuzorii DR din Danemarca, NRK din Norvegia, SVT din Suedia și radiodifuzorii finlandezi Yle a dezvăluit luna trecută că navele rusești par să cartografieze parcurile eoliene din Marea Nordului, inclusiv în largul coastei Marii Britanii.

Acum, cel mai recent episod se concentrează pe ceea ce se spune că sunt mișcări suspecte ale navelor în perioada premergătoare exploziilor Nord Stream.

Se crede că navele includ nava rusă de cercetare navală Sibiryakov, remorcherul SB-123 și o a treia navă din flota navală rusă pe care mass-media nu au reușit să o identifice după nume.

Acestea erau așa-numitele „nave fantomă”, care aveau emițătoarele oprite. Cu toate acestea, radiodifuzorii spun că au putut să le urmărească mișcările, folosind comunicațiile radio interceptate pe care navele le-au trimis la bazele navale rusești între iunie și septembrie 2022.

Aceste mișcări au fost urmărite de un fost ofițer de informații navale britanice, care a lucrat la interceptarea flotei baltice ruse până când s-a pensionat, în 2018. Acea persoană - care rămâne anonimă în documentar - spune că a folosit informații open-source și comunicații radio pentru a efectua cercetarea.

Se spune că aceste nave s-au aflat în vecinătatea locului de explozie timp de câteva ore și, într-un caz, aproape o zi întreagă.

Se crede că una dintre nave, Sibiryakov, este capabilă de supraveghere și cartografiere subacvatică, precum și de lansare a unui mic vehicul subacvatic.

Fostul ofițer de informații al Royal Naval spune că nava a urmat o cale neobișnuită în iunie, în jurul locului în care conducta avea să explodeze ulterior.

O altă navă fără nume a fost de asemenea prezentă în acea zonă în săptămâna anterioară din iunie.

Și o a treia navă, remorcherul naval SB-123, ar fi sosit cu doar cinci zile înainte de exploziile din septembrie, după care a navigat spre Rusia.

Această navă poate fi folosită pentru susținerea și salvarea submarinelor și are capacitatea de a desfășura operațiuni pe fundul mării, potrivit experților intervievați de radiodifuzori.

Săptămâna trecută au apărut informații potrivit cărora armata daneză a făcut 26 de fotografii cu o altă navă a marinei ruse specializată în operațiuni submarine în apropierea locului exploziei.

Un ziar danez a declarat că nava de salvare submarină SS-750 a fost fotografiată cu patru zile înainte de explozii. Acea navă poate transporta un mini submarin.

Documentarul nu spune că există dovezi concludente despre ce făceau navele sau că Rusia a fost în spatele exploziei, dar ridică întrebări cu privire la natura neobișnuită a activității.

Rusia a negat în mod constant orice implicare în explozii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel