NASA a confirmat: peste 5000 de planete descoperite în afara sistemului Solar. Cercetător: Numărul planetelor din galaxie, năucitor...

Fotografie creată de Jacub Gomez, de la Pexels
Fotografie creată de Jacub Gomez, de la Pexels

NASA a confirmat că numărul exoplanetelor descoperite în afara sistemului solar a trecut de 5000, după ce săptămâna trecută au fost descoperite alte 65 de astfel de lumi noi. 

"Nu e doar o cifră. Fiecare dintre aceste exoplanete reprezintă o lume nouă. Sunt extrem de încântată de fiecare, pentru că nu ştim nimic despre ele", a declarat Jessie Christiansen, cercetător la Institutul de Tehnologie din Pasadena, California. 

Printre planetele descoperite se numără lumi stâncoase, ca Pământul, planete mai mici decât Neptun, dar mai mari decât a noastră, dar şi Jupitere fierbinţi, care îşi orbitează îndeaproape steaua. De asemenea, au fost descoperit planete care orbitează mai mult de o stea. Dintre cele descoperite, 30% sunt gigante gazoase, precum Jupiter, 31% sunt super-Pământuri, iar 35% sunt precum Neptun. Doar 4% sunt planete terestre, precum Pământul sau Marte, scrie CNN

Câte planete există în Calea Lactee: E năucitor... 

În 2000, erau doar 100 de exoplanete cunoscute. 

"De asta am vrut să intru în domeniul ăsta, pentru că era complet nou şi pentru că oamenii se entuziasmau la ideea de a găsi noi planete. Acum, exoplanetele sunt ceva obişnuit. Un coleg chiar spunea că jumătate din populaţia actuală nu a trăit niciodată într-o lume în care nu ştiam despre existenţa exoplanetelor", a mai spus Christiansen. 

"Dintre cele peste 5000 de exoplanete cunoscute, 4900 sunt localizate la câţiva ani lumină distanţă faţă de noi. Să ne gândim doar la faptul că noi suntem la 30.000 de ani lumină distanţă faţă de centrul Galaxiei. Dacă extrapolăm, aflăm că în galaxia noastre sunt undeva la 100 sau 200 de miliarde de planete. Este năucitor", a concluzionat aceasta. 

Trei exoplanete, scoase de pe toate listele. Una dintre ele are masa de 239 ori mai mare decât Jupiter

Astronomii au reexaminat lista exoplanetelor descoperite până acum, iar trei dintre ele au fost eliminate complet. O a patra este şi ea pe cale să fie scoasă de pe listă. 

Astfel, obiectele Kepler-854b, Kepler-840b şi Kepler-699b par a fi prea mari pentru a fi exoplanete, ceea ce înseamnă că ele de fapt sunt stele. Un al patrulea obiect stelar, Kepler-757b, este şi el sub analiză. 

"Per total, acest studiu face lista curentă de exoplanete mai exactă. Oamenii se pot baza pe această listă ca un întreg, de aceea e important ca ea să conţină doar planete", a transmis Avi Shporer, de la Institutul de Astrofizică şi Cercetare Spaţială al MIT. 

"Multe exoplanete sunt de mărimea planetei Jupiter sau mult mai mici. Dacă o exoplanetă are dublul mărimii lui Jupiter, naşte suspiciuni. Nu poate fi o planetă, trebuie să fie o stea", a declarat şi astronomul Prajwal Niraula, de la MIT. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel