Daniela Zaharia, istoric, specialist în Orientul antic și Asia, director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei al Universității din București, a fost invitată la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre turneul lui Xi Jinping în Europa.
Daniela Zaharia a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, despre modul în care China încearcă să profite de slăbiciunea Rusiei și să câștige influență în Balcani, similar cu strategia sa în Africa, acaparând zonele pe care Rusia nu le mai poate controla.
„Problema Chinei, în acest moment, este că regulile nu o avantajează foarte mult cum nu o avantajează, de exemplu, în relația cu Europa de unde și turneul pe care l-a făcut.
Toate cele trei vizite au fost importante. A fost important că a venit în Serbia pentru că, după părerea mea, China încearcă să profite de slăbiciunea actuală a Rusiei și să câștige cât de mult teren poate în zona Balcanilor. În esență, tot așa cum face și în Africa, să ocupe cât de mult teren poate din ceea ce Rusia nu mai poate controla la fel de bine.”, a spus Daniela Zaharia.
Daniela Zaharia a explicat care sunt interesele care se ascund în spatele vizitei lui Xi Jinping în Ungaria.
„Din punct de vedere economic face investiții ca în Ungaria?”, a întrebat Oana Stănciulescu.
„Din punct de vedere economic, din punctul de vedere al influenței politice pentru că investiția economică atrage și influență politică, atrage sprijin pentru proiecte proprii în plan internațional, atrage voturi de o anumită direcție în diverse foruri internaționale. Merg împreună.
De aceea l-a și vizitat pe Victor Orban, nu pentru că este pro-rus, ci pentru că este un lider care continuă să facă parte din Uniunea Europeană și știm că vor continua să facă parte, atât Ungaria, cât și Victor Orban, vor continua să fie la masa tuturor discuțiilor și este singurul pe care China ar putea să conteze pentru o eventuală întârziere a sancțiunilor privitoare la importurile chineze în Europa, sancțiuni care sunt iminente.
Un veto, pentru că așa funcționează Europa, trebuie să vină de undeva, oricât de mic ar fi statul, un veto este un veto și Victor Orban este singurul susceptibil să ofere Chinei, în acest moment, avantajul unui veto când, foarte curând, se vor anunța rezultatele anchetelor europene referitoare la subvențiile pentru mașinile electrice și pentru industria verde, industria de energie eoliană.", a spus Daniela Zaharia.
Daniela Zaharia a explicat că două anchete recente ale Uniunii Europene vor duce la decizii privind accesul Chinei la retehnologizarea economiei verzi a Europei, ceea ce va genera divergențe între membrii UE.
„O anchetă a fost lansată în octombrie anul trecut, o anchetă a fost lansată în aprilie, deci recent. Când vor apărea rezultatele, Uniunea Europeană va trebui să ia o decizie referitoare la accesul Chinei la retehnologizarea Europei, în direcția economiei verzi, și atunci vor apărea divergențe între membri.
Este o mare nevoie ca Europa să controleze. Europa a adoptat o politică specifică în vederea retehnologizării, o politică care împiedică concurența neloială, care împiedică industrii subvenționate de stat să devină competitori incorecți pe piața europeană.
Adică Europa are niște reguli pe care le impune membrilor săi și, evident, are niște reguli pe care le impune tuturor partenerilor.
China, se știe că, își subvenționează economia foarte puternic. Practic, nici nu există industrie de stat în China, în acest moment, care nu mai este subvenționată. Singurele întrebări care se pun sunt: „În ce măsură și cum se distribuie aceste subvenții”, că altfel toate companiile chineze înscrise la Bursa de Comerț sunt subvenționate. Este un lucru știut.”, a spus Daniela Zaharia la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu