Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a vorbit despre modificarea Legii RCA-ului.
În cadrul emisiunii DC Conducem, la DC News, jurnalistul Florin Răvdan și Titi Aur, specialist în conducere defensivă, au discutat despre modificarea Legii RCA-ului, polițele urmând să fie mai scumpe pentru șoferii care primesc amenzi.
„O nouă prevedere ar urma să modifice Legea RCA-ului - polița de asigurare va deveni mai scumpă odată cu amenzile primite în trafic. Dacă depășești viteza, se înregistrează amenda, iar când te duci să faci asigurarea, plătești mai mult. Te obligă pe de o parte să fii cumpătat în trafic, dar e o măsură bună per ansamblu?“, a întrebat jurnalistul Florin Răvdan.
„Este un pas înainte, dar nu știu exact cum o să se facă acest lucru. Acest pas duce către acea propunere a mea, dar și a altora, că RCA-ul ar trebui să fie pe CNP și nu pe mașină. Nu mașina greșește și face accident, ci șoferul. RCA-ul pe CNP l-ar face mult mai responsabil pe șoferul respectiv. Această inițiativă, ca să conteze amenda la RCA-ul viitor, influențează comportamentul.
Din punctul meu de vedere, trebuie să fie două sisteme care să meargă mână în mână. Pe de o parte e vorba de educație, iar pe de altă parte de coerciție pentru cei care au fost educați, dar nu respectă. Doar coerciție, nu rezolvă decât parțial, doar educație, rezolvă mai mult decât coerciție, dar tot parțial. Sunt unii care oricât i-ai învăța, nu vor să respecte. Atunci, cele două sisteme trebuie gândite să funcționeze într-un sistem împletit.“, a explicat Titi Aur.
„Cred că este o idee bună, dar în același timp am înțeles că se pune în discuție să se amâne până în iunie plafonarea RCA-ului. De data asta nu mai e în regulă. E o decizie strict politică, într-un an electoral, ca să țină oarecum liniște în zona asta de transportatori, de sindicate. Eu nu sunt adeptul creșterii valorii poliței de asigurare, dar este normal ca polița de asigurare să fie proporțională cu pagubele pe care le faci. Aceste măsuri electorale, de plafonare a poliței de asigurare, nu fac altceva decât să mențină acea mentalitate de non-educație, de las’ că facem scandal, ieșim în fața Guvernului, facem presiune la factorul politic, în loc să mergem în zona de hai să facem noi (n.r. șoferii) accidente mai puține.
Bineînțeles că șoferul privat nu se duce să facă scandal în fața Guvernului, pentru că beneficiază indirect de scandalul făcut de sindicatele transportatorilor, care din asta trăiesc. Problema e că sindicaliștii nu le apără drepturile, ci îi țin în această zonă de a face accidente, de a fi într-un risc permanent, cu mirajul că vor avea RCA-ul mai mic.
Dacă obiectivul nostru e să aveam RCA-ul mai mic și ne asumăm riscul să murim, asta e o politică greșită. Acei conducători, acei sindicaliști și lideri ai șoferilor ar trebui să-i îndrume pe șoferii înspre cum să conducă în siguranță, să se întoarcă siguri acasă la familie, decât acest obiectiv greșit de a avea un RCA mic. Din păcate, sistemul nostru politic nu vrea să vadă ansamblul: Urmează alegeri - mai plafonăm trei luni, ca să fie liniște.“, a concluzionat Titi Aur, specialist în conducere defensivă, citând factorul politic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News