Ceva ciudat se întâmplă în Oceanul Indian? Poate deveni periculos acest vortex gravitaţional?
Se ştie că atracția gravitațională este o constantă pe Pământ. Însă cum planeta noastră nu este o sferă uniformă şi mai are protuberanţe, undeva la mare adâncime în Oceanul Indian această atracție se pierde şi ajunge la un nivel atât de scăzut încât apare ceea ce se numeşte „gaură” gravitațională masivă", cu o dimensiune de aproximativ trei milioane de kilometri pătrați. Practic, în acest loc, fundul mării se scufundă într-o depresiune vastă.
Gaura gravitațională din Oceanul Indian, una dintre cele mai profunde anomalii de pe Pământ, a fost descoperită de ceva vreme. Măsurătorile prin satelit au dezvăluit din timp că nivelul mării, chiar în largul vârfului subcontinentului indian, a scăzut considerabil, tocmai din cauza diferenţelor gravitaţionale.
În realitate, nu a fost niciodată clar ce anume a cauzat acest dezechilibru la nivel de gravitaţie. Însă doi cercetători de la Indian Institute of Science susţin că au aflat de ce se întâmplă acest lucru. „Toate aceste studii [trecute] au analizat anomalia actuală și nu au fost preocupate de modul în care a apărut acest nivel scăzut al geoidului”, explică geoscientiștii Debanjan Pal și Attreyee Ghosh în lucrarea publicată, care descrie noua lor ipoteză, potrivit American Oceans.
Aceştia cred că răspunsul se află la mai mult de 1.000 de kilometri sub scoarța terestră, unde rămășițele reci ale unui ocean străvechi s-au scufundat în adâncuri şi s-au sediment într-un „cimitir de plăci” de sub Africa în urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani, agitând rocă topită fierbinte.
Dar este puțin probabil ca rezultatele lor, bazate pe modele computerizate, să rezolve o dezbatere aprinsă despre originile geoidului scăzut. Până când nu vor fi colectate mai multe date, situaţia rămâne incertă iar adâncurile Oceanului Indian vor păstra misterul "vortexului de nimic."
Se crede că în această zonă, din cauza găurii gravitaţionale de pe fundul oceanului, pot apărea taifunuri violente.
O reprezentare grafică în format video poate fi vizionată aici, pentru o mai bună înţelegere:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu