ACORD cu BANCA MONDIALĂ. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, proiect retras de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii a solicitat, la începutul şedinţei de Guvern de joi, retragerea de pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre. 

Este vorba despre "Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (Grup al Băncii Mondiale), semnat la New York, la 23 septembrie 2019"

"Vă rog să fiţi de acord cu retragerea de pe agenda de lucru a şedinţei de Guvern a acestui proiect. Propunerea e motivată prin nevoia de a analiza îndeaproape următoarele componente: riscul asociat atingerii indicatorilor de rezultat care conţionează retragerea unor tranşe de plată, din punct de vedere al impactului bugetar şi al fezabilităţii soluţiilor şi a cheltuielilor - comisionul de angajament asociat punctelor A şi B. Solicităm o renegociere a acestui acord", i-a spus, la începutul şedinţei, ministrul Victor Costache premierului Ludovic Orban.

"Domnule ministru, dacă e vorba despre acordul pe care l-am discutat, acesta trebuie renegociat. Acolo este vorba de un credit", a declarat Ludovic Orban. 

Ce se arată în proiect

La art. 1 al proiectului se precizează: "Se ratifică Acordul de împrumut (Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 500 milioane euro, semnat la New York,  la 23 septembrie 2019, denumit în continuare Acord de împrumut".

Iată ce scria în expunerea de motive a proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de împrumut (Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la New York, la 23 septembrie 2019: 


"În vederea consolidării bazei piramidei serviciilor medicale, în paralel cu derularea în continuare a acţiunilor menţionate mai sus, conform nevoilor actuale ale sectorului sanitar, Ministerul Sănătăţii propune implementarea unor măsuri prioritare complementare. Acestea au ca principal scop creșterea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită şi îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor în sectorul sanitar,  după cum urmează: 

- diversificarea serviciilor medicale asigurate prin medicina de familie şi implicit o creştere a ponderii fondurilor alocate asistenţei medicale primare,

- asigurarea accesului persoanelor neasigurate la pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară (atât pentru degrevarea serviciilor de urgenţă la care persoanele neasigurate apelează cel mai adesea chiar şi pentru probleme care nu reprezintă urgenţă medicală, dar şi pentru depistarea în stadii incipiente a unor boli ale căror costuri de tratament ar fi foarte mari dacă depistarea ar fi în stadii avansate de boală),

- implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru medicii de familie, în vederea asigurării unor condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii medicale şi furnizarea de servicii medicale de calitate,

- întărirea asistenţei medicale comunitare, în special în zonele slab deservite de servicii medicale;

- întărirea sistemului de achiziţii centralizate în sectorul sanitar, inclusiv realizarea acestor achiziţii de către Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate;

- îmbunătăţirea sistemelor informatice din sistemul de sănătate, pentru a permite interoperabilitatea acestora, în vederea asigurării unei utilizări mai eficiente a informaţiilor în elaborarea politicilor de sănătate,

- măsuri în domeniul politicilor farmaceutice, inclusiv implementarea noii metodologii de evaluare a tehnologiilor medicale.

În scopul susţinerii acestui program, având în vedere expertiza Băncii în astfel de programe, colaborarea cu aceasta în sectorul de sănătate și disponibilitatea de a acorda sprijin autorităților române în acest sens, în baza aprobării Guvernului și a Președintelui României, la data de 23 septembrie 2019 a fost semnat, la New York, acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare destinat programului pe bază de rezultate în sectorul sanitar (de tip PfoR), în valoare de 500 mil. EUR.

Potrivit specificului acestui instrument de finanţare, tragerea sumelor în cadrul împrumutului se efectuează de către Împrumutat pe măsura îndeplinirii, într-o manieră satisfăcătoare pentru Bancă, a 8 indicatori de rezultat care stau la baza tragerilor, conveniți împreună cu aceasta în strânsă legătură cu obiectivele programului, menționate mai sus. Indicatorii au fost divizaţi în subindicatori/rezultate intermediare pentru a permite un ritm mai accelerat al tragerii sumelor împrumutului. S-a avut în vedere o distribuire relativ uniformă a sumei împrumutului pe indicatori, pornind de la impactul acestora în cadrul politicilor sectoriale. 

Graficul de îndeplinire a indicatorilor care stau la baza tragerilor este 2019 – 2023, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind 31 decembrie 2023".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel