Mihaela Bilic: Trei categorii de alimente pe care le confundăm. Ce nu ar trebui să lipsească niciodată din dietă / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @syda_productions
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @syda_productions

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a fost invitată la emisiunea „La Măruță", de la Pro TV, unde a vorbit despre probiotice. 

Medicul nutriționist a subliniat importanța înțelegerii și diferențierii celor trei categorii de alimente adesea confundate: prebiotice, probiotice și postbiotice. Ea a evidențiat că intestinul nu este doar un organ static, ci găzduiește o populație microbiană vitală.

„Vreau să vorbim nu doar despre probiotice, ci despre trei categorii de alimente pe care de obicei le confundăm și astăzi vreau să le lămurim: prebiotice, probiotice și postbiotice. De toate avem nevoie.

Acest intestin, care e considerat al doilea creier, el nu este doar un organ format din celule și țesuturi care ar trebui să fie de sine stătătoare, ci are această populație microbiană.

Nu realizăm că ele, bacteriile benefice, sunt în cantitate atât de mare în organismul nostru, 2kg. La o persoană de 60 de kilograme, două kilograme sunt bacterii care trăiesc în interiorul nostru, pe piele, și care ne apară de boli, ne cresc imunitatea, ne apară de diabet, de obezitate.

Sunt studii care arată că inclusiv starea noastră psihică este influențată de aceste bacterii. Dacă avem o microbiotă sănătoasă nu mai facem depresie. Sunt extraordinare!”, a spus medicul. 

 

3. Sursă foto... (probiotice-naturale_73700300.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @timolina

 

Probiotice, prebiotice, postbiotice

Medicul nutriționist a explicat ce înseamnă fiecare categorie și de ce sunt atât de importante. 

Probiotice înseamnă care vin cu bacterii vii din exterior, deci bacterii vii. Ar trebui tot timpul să avem grijă de această populație microbiană din intestin, să o însămânțam, să aducem tulpini noi și să o întărim.

Nu contează de unde vin. Probioticul ar trebui luat ca și Vitamina C, un fel de cură pe termen lung. Nu doar lipsa alimentelor vii din dietă creează probleme, ci și curele cu antibiotice, stresul, alimentația monotonă și curele de slăbire. Curele de slăbire omoară viața din intestin pentru că noi, la cura de slăbire, eliminăm din alimentație fix ce hrănește aceste bacterii.

Prebiotic înseamnă înainte de viață și înseamnă hrană pentru bacterii vii.

Postbioticele sunt de fapt niște acizi grași pe care aceste bacterii vii îi sintetizează în intestin. Aceste postbiotice au rol de a modifică permeabilitatea intestinului și să nu mai treacă toxinele din intestin în interiorul corpului. Deci postbioticele ne dau această barieră de protecție și dacă noi nu avem suficiente probiotice, nu o să avem nici postbiotice. Deci postbioticele înseamnă fermentație făcută de bacterii.”, a mai spus medicul. 

 

Care sunt alimentele care nu ar trebui să lipsească din dietă

Mihaela Bilic a explicat faptul că lactatele conțin toate cele trei categorii. 

Lactatele reprezintă cel mai la îndemână aliment probiotic. Brânzeturi, murături, borș, bere, maia și tot ce este fermentat. 

Prebioticele sunt fibrele și amidonul. Ai spune că în lapte nu există asa ceva. Ei bine, există în lactate o grupă de oligozaharide care se numește GOS . Sunt niște fragmente de carbohidrați pe care noi nu le digerăm, ajung în tubul digestiv și hrănesc aceste bacterii. Aici mai avem amidonul, salată orientală, pastele reci și orezul rece.", a spus Mihaela Bilic la emisiunea „La Măruță", de la Pro TV. 

 

Aflați mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel