Mâine toată Europa o să fie cu ochii la România și Polonia. Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale care vor avea loc mâine în Polonia

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

România își va alege mâine președintele în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Polonia va avea și ea alegeri cruciale tot mâine, când se desfășoară primul tur de scrutin. Iată tot ce trebuie să știi despre candidați, programe și controverse politice majore.

În Polonia coaliția aflată la guvernare, condusă de premierul Donald Tusk, a încercat să reformeze democrația poloneză după ce a reușit cu succes să înlăture de la putere partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), în 2023.

Însă guvernul s-a lovit de opoziția președintelui Andrzej Duda, aliat al fostei administrații, care deține drept de veto asupra chestiunilor legislative.

Astfel, alegerile de mâine sunt cruciale pentru polonezi.

Alegerile prezidențiale, al căror prim tur are loc duminică, sunt prezentate drept o alegere între două viziuni diferite.

Principalii favoriți sunt Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei și candidatul coaliției conduse de premierul Donald Tusk și Karol Nawrocki, candidatul partidului naționalist PiS.

Dacă aliatul lui Tusk câștigă președinția, guvernul ar putea avansa mai ușor cu agenda sa politică. În schimb, o victorie a candidatului susținut de Lege și Justiție ar putea semnala o revenire în forță a populiștilor în Polonia.

În fruntea sondajelor se află Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei în vârstă de 53 de ani, care a fost învins la limită de Duda în alegerile prezidențiale din 2020.

Cei de la Sky News fac o radiografie a celor doi. Văzut ca un progresist, Trzaskowski propune: creșterea cheltuielilor pentru apărare la 5% din PIB, dezvoltarea industriei de armament și tehnologie a Poloniei, și liberalizarea legii avortului.

Deoarece Duda nu mai poate candida, și președinții polonezi pot avea maximum două mandate, dreapta populistă este reprezentată de Karol Nawrocki, istoric conservator în vârstă de 42 de ani.

Nawrocki susține, de asemenea, majorarea bugetului apărării la 5% din PIB, însă se opune unor drepturi LGBT, și este împotriva liberalizării avortului.

Însă în primul tur al alegerilor participă mai mulți candidați. Dacă niciunul nu obține peste 50% din voturi, are loc un al doilea tur, cum s-a întâmplat și în 2020.

Teme grele de campanie: Ucraina, Rusia, securitatea Poloniei. Și avortul

 

O temă centrală a alegerilor este cum poate Polonia să-și întărească securitatea într-o lume în schimbare rapidă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Polonia este unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei și dispune de o armată puternică.

Potrivit istoricului Karolina Wigura, citat de Sky, Nawrocki a folosit retorică anti-ucraineană, similară cu cea a fostei guvernări, însă ucrainenii sunt extrem de bine integrați în societatea poloneză, spune ea.

„Nu mă aștept ca, în cazul unei victorii a lui Nawrocki, să se schimbe fundamental politicile de securitate. Va fi o retorică diferită, dar fondul va rămâne același”, a declarat Wigura pentru Sky News.

Migrația este un alt subiect major. Chiar și candidatul progresist Trzaskowski a adoptat un discurs mai dur, ca reacție la sondajele de opinie.

„Aproape toți candidații susțin că Polonia ar trebui să prevină ferm migrația ilegală, fie din Orientul Mijlociu, fie din Ucraina sau Belarus”, afirmă Wigura.

Guvernul Tusk a fost și el mai critic față de imigrație, iar la începutul acestui an, Polonia a suspendat temporar dreptul de azil pentru migranții veniți din Belarus.

Avortul e o altă temă majoră. Polonia are unele dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Europa.

„Alegerile din 2023 au fost câștigate în mare parte de coaliția democratică tocmai din cauza interdicției privind avortul”, afirmă Wigura.

Totuși, în cadrul coaliției există opinii divergente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel