Avocatul Cristian Winzer atrage atenția că legea ”confiscării” averilor ar putea fi declarată neconstituțională de CCR.
Avocatul Cristian Winzer a semnalat faptul că legea ”confiscării” averilor ar putea fi declarată neconstituțională de CCR din cauza alin. 6 ind. 3, despre care spune că este "neconstituțional".
Administrația Prezidențială a anunțat în urmă cu două zile că președintele interimar Ilie Bolojan a semnat miercuri, 14 mai 2025, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (PL-x 658/23.10.2023). Este vorba despre legea care permite indisponibilizarea averilor celor condamnaţi penal în România. Deși în spațiul public s-a vehiculat că ar fi vorba despre confiscarea averilor, de fapt legea se referă la indisponibilizare.
"Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune", prevede Legea modificată acum.
Deși în spațiul public autoritățile au susținut în mod repetat că decizia este una de mare impact pentru că statul va putea recupera mai ușor prejudiciile din partea celor condamnați penal, avocații avertizează că aceasta ar putea fi declarată neconstituțională de către CCR.
Totul din cauza alin. 6 ind. 3 care prevede că judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, vor putea să se pronunțe asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, dar cu participarea obligatorie a procurorului, acest lucru fiind neconstituțional, avertizează avocații. Astfel, legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională a României, iar dacă CCR o va declara neconstituțională aceasta va trebui modificată. Totuși, până atunci legea este în vigoare începând de ieri, 15 mai.
"Semnalez o evidentă problemă de constituționalitate. Soluția legislativă de la alin. 6 ind. 3, potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, dar cu participarea obligatorie a procurorului, este neconstituțională. Din perspectiva mea, prin acest text de lege legiuitorul încalcă, în mod direct și nepermis, dreptul fundamental al părţilor la un proces echitabil în componenta sa privind contradictorialitatea, oralitatea şi egalitatea armelor", a transmis avocatul Cristian Winzer.
Alin. 6 ind. 3 din Legea nr. 70/2025 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală menționat de avocat prevede următoarele: "Judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, după caz, se pronunţă asupra luării măsurii asigurătorii în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin încheiere motivată. Judecata se face de urgenţă. Participarea procurorului este obligatorie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu