Mediul înconjurător pare să aibă o influență majoră asupra noastră și asupra bolilor pe care le vom putea dezvolta.
Calitatea cartierului în care locuiești poate fi legată de riscul de a dezvolta demență la vârsta senectuții, potrivit unui studiu din Australia.
Cercetarea s-a bazat pe datele de sănătate a 4.656 de indivizi din diferite state și regiuni între 2016 și 2020, ca parte a unui studiu mai amplu numit Healthy Brain Project. Acești participanți aveau vârste cuprinse între 40 și 70 de ani și niciunul dintre ei nu fusese diagnosticat oficial cu demență.
Defalcând rezultatele, autorii au descoperit că cei care locuiau în cartiere mai bogate au obținut scoruri semnificativ mai mari la testele de memorie și mai mici la testele de risc de demență decât cei care locuiesc în zone defavorizate.
„Împreună, aceste date sugerează că persoanele din cartiere mai dezavantajate au, în general, scoruri mai mari de risc de demență și diferențe subtile de memorie, chiar și la mijlocul vieții”, concluzionează autorii.
Descoperirile sunt susținute de cercetări recente din Statele Unite, care au constatat, de asemenea, o incidență mai mare a bolii Alzheimer în rândul cartierelor dezavantajate.
Cu toate acestea, este interesant că alte studii din Regatul Unit au descoperit un risc mai mare de demență doar în rândul persoanelor cu un statut socioeconomic personal mai scăzut.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a separa diferiții factori psihologici, sociali și de mediu care ar putea avea un impact asupra acestor rezultate. În acest fel, experții în sănătate publică pot încerca să abordeze problema cu cea mai mare eficiență.
Expunerea cronică la poluarea aerului în China și Mexico City, de exemplu, a fost recent legată de declinul cognitiv, chiar și la tineri. Poluarea aerului tinde să fie, de asemenea, mai gravă în cartierele dezavantajate, ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea face parte din ceea ce provoacă probleme de memorie în grupurile socioeconomice inferioare.
Dieta este un alt factor care ar putea juca un rol important. Dieta mediteraneană, de exemplu, arată beneficii potențiale pentru funcția cognitivă pe măsură ce îmbătrânim, dar alimentele sănătoase precum legumele, fructele de pădure, nucile, uleiul de măsline și peștele sunt de obicei mai scumpe, iar aderarea la această dietă este în general asociată cu un statut socioeconomic mai ridicat. .
Accesul la spațiile verzi, care tind să fie, de asemenea, puține în cartierele dezavantajate, poate fi un alt factor care afectează sănătatea cognitivă în rândul persoanelor în vârstă. Același lucru este valabil și pentru accesul la asistență medicală și la instituții de învățământ precum școli și biblioteci.
Cercetătorii sugerează că până la 40% din cazurile de demență pot fi prevenite, așa că dacă experții își pot da seama ce factori de risc ar putea atenua declinul cognitiv, am putea proteja o mare parte a populației în vârstă de acest grup comun de afecțiuni.
„Cu un stil de viață sănătos, un factor cheie în reducerea sau întârzierea riscului de a dezvolta demență, este important ca toată lumea să aibă acces la facilități locale, cum ar fi săli de sport și piscine publice, spații verzi și îngrijire medicală, dar, din păcate, nu întotdeauna este așa”, a spus neurologul Matthew Pase de la Universitatea Monash din Melbourne, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News