Ungaria nu a acceptat încă noul plan propus de Comisia Europeană privind limitarea importurilor de petrol din Rusia, a afirmat premierul Viktor Orban, în momentul sosirii la summitul special al Consiliului European, la Bruxelles, subliniind că Budapesta aşteaptă garanţii suplimentare.
"Deocamdată, nu există niciun compromis", a declarat Viktor Orban, conform cotidianului Le Figaro. "Sunt necesare garanţii" privind aprovizionarea Ungariei cu petrol, a subliniat Viktor Orban.
Aceasta pare a fi soluția asupra căreia liderii UE încearcă să găsească un acord care să urmeze embargoul asupra petrolului rusesc, propus de Comisia Europeană în urmă cu aproape o lună, dar care a rămas blocat în principal din cauza rezistenței Ungariei.
Comisia Europeană va flexibiliza proiectul de interzicere a importurilor de petrol din Rusia, iar embargoul nu va mai fi general, astfel încât toate naţiunile din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Ungaria, să accepte planul noilor sancţiuni împotriva Moscovei, au afirmat oficiali de la Bruxelles.
Potrivit Europa Today, blocada ar viza doar țițeiul transportat pe mare.
Potrivit unor surse apropiate mesei de negocieri de la Bruxelles, unde este în desfășurare un summit extraordinar privind războiul din Ucraina și consecințele acestuia, ambasadorii blocului au convenit să excludă Budapesta de la embargo, limitând oprirea la țițeiul rusesc care vine prin nave, care ar reprezenta aproximativ două treimi din petrolul achiziționat de țările UE.
Ambasadorii statelor membre UE au cerut Comisiei Europene modificarea proiectului sancţiunilor asupra importurilor de petrol din Rusia. Iniţial, Comisia Europeană propunea oprirea totală, în mod etapizat, a importurilor de petrol din Rusia, dar Ungaria a anunţat că nu va accepta acest plan, argumentând că sistemul energetic ungar ar fi grav afectat.
În afara embargoului, va rămâne în esență conducta Druzhba, sau „conducta prieteniei”, construită la începutul anilor 1960 pentru a aduce petrol din rezervele rusești în țările fostului bloc sovietic.
Astăzi, conductele de la Moscova continuă să reprezinte singura sursă de aprovizionare cu țiței pentru Ungaria, dar și pentru Cehia și Slovacia, adică pentru statele UE din centrul-estul fără ieșire la mare.
Conducta este importantă și pentru regiunile din Germania de Est: conform rafinăriei Schwedt, nouă din zece mașini din ținuturile de est ale Berlinului, Brandenburg și Mecklenburg-Pomerania funcționează cu țiței rusesc procesat și le alimentează cu cel care vine din vest.
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc luni şi marţi, la Bruxelles, pentru un summmit al Consiliului European. Pe agenda reuniunii figurează evoluţiile conflictului din Ucraina, apărarea europeană, energia şi securitatea alimentară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu