Kelemen Hunor (UDMR) a fost invitat în studioul Digi24 unde a vorbit despre tragedia din Harghita.
Kelemen Hunor susține că o astfel de tragedie nu ar fi trebuit să se întâmple.
„În primul rând nu există tragedie mai mare pentru un părinte, decât să afli că a murit copilul tău. Deci este o tragedie și nu ar fi trebuit să se întâmple așa ceva! Condoleanțe pentru familie!
Una dintre fete este în drum spre Târgu Mureș cu o fractură de coloană vertebrală. Celelalte sunt la Odorheiu Secuiesc. Atât știm, de câteva zile se lucrează în jurul clădirii. S-a săpat un șanț mai mare sub și lângă clădire și de două trei zile copiii spun că s-au crăpat pereții.
Întrebarea este: cine a dat aviz, cine a lăsat copiii în clădire în timpul lucrărilor, că este o clădire veche care am înțeles că era să intre în reparații capitale și dacă lucrările s-au făcut conform avizelor proiectului, aici trebuie căutați responsabili și trebuie pedepsiți.
Eu, ca și părinte, când trimit copilul la școală, vreau să știu că este în siguranță. Orice părinte își dorește asta. E o tragedie ceea ce s-a întâmplat. Nu ar fi trebuit și nu trebuie să se întâmple în România așa ceva.", a spus Kelemen Hunor.
„E mult prea hazardat să arăt eu cu degetul pentru că nu cunoaștem proiectul, nu cunoaștem avizele date, nu cunoaștem deciziile care au fost luate la fața locului fiindcă nici președintele, nici ministrul Educației, nici măcar Guvernul nu dă aviz pentru o lucrare și nu supraveghează această lucrare. Asta este în responsabilitatea autorităților locale. Nu am cum să arat cu degetul și ar fi mult prea repede până când nu vom vedea exact ce s-a întâmplat.", a spus Kelemen Hunor.
„În 2022 și 2023 Guvernul, din care făceam și eu parte, a aprobat patru proiecte naționale pentru renovarea clădirilor de risc seismic și chiar am făcut un proiect uriaș și am creat condițiile legale și financiare pentru a reabilita aceste clădiri. Sunt multe clădiri în România care sunt într-o stare deplorabilă și nu s-a făcut nimic.
De aici până la cadrul legislativ și până la sursele de finanțare drumul este mult prea lung. Noi am băgat și în PNRR aceste clădiri, inclusiv școli, spitale, nu numai blocurile și clădirile în care locuiesc oamenii. Fondurile din bugetul Uniunii Europene, fondurile de la bugetul național, de la bugetul local se asigură, dar avizele se dau pe plan local.
Inspecția în construcții și cei care avizează proiectele, ei sunt cei care fac lucrarea efectivă.
Când începi o lucrare de acest fel, când ai săpat un șanț uriaș și ai săpat sub clădire, pereții au început să se crape, cum lași copiii în acea clădire?
Acum am vorbit cu prefectul. Mâine dimineață se vor întâlni cu toate instituțiile să vadă avizele, să vadă tot ce trebuie văzut în acest caz fiindcă responsabilii trebuie să plătească.", a spus Klemen Hunor la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu