Mihail Dobre, diplomat și istoric, fost ambasador al României la Vatican, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre dezbaterea privind livrarea sistemului de rachete PATRIOT către Ucraina.
Mihail Dobre a punctat faptul că România nu a aderat la NATO doar pentru a beneficia de apărarea aliaților săi, ci și pentru a contribui la apărarea colectivă în cadrul Alianței. Acest lucru presupune creșterea capacității României de a se apăra și de a contribui la apărarea altora, inclusiv a Ucrainei.
„Haideți să așezăm modul în care am putea să raționăm contribuția României la apărarea Ucrainei, din această perspectivă. Primul este nivelul NATO. România nu a intrat în NATO doar ca să fie apărată de NATO. România a intrat în NATO ca să contribuie la apărarea colectivă, în interiorul NATO.
Cu alte cuvinte, România nu a intrat în NATO ca să vină alții să ne apere, a intrat în NATO ca să-și crească capacitatea de a se apăra, adică și noi trebuie să putem să contribuim la apărarea altora și dacă discuția a fost între șeful de stat român cu șeful de la Casa Albă, discuția este foarte serioasă.", a spus istoricul.
Mihail Dobre a apreciat abordarea președintelui Iohannis de a lua în considerare o decizie cu privire la livrarea sistemului PATRIOT după o discuție în cadrul CSAT.
„Mi-a plăcut faptul că președintele Iohannis a spus: „O să discut acasă”. Mi-ar fi plăcut ca președintele Iohannis, de fiecare dată când se ducea la reuniunile Consiliului European sau la Consiliul Nord-Atlantic, la nivel de șefi stat și de guvern, să se fi dus în Parlament și să discute aceleași teme pentru că așa e în democrație. Din păcate, România e o democrație în formare, în evoluție, mai are până când să-și însușească aceste comportamente politice democratice. Dar faptul că a spus: „Mă duc acasă să discut. Va trebui să luăm o decizie în CSAT”, este calea corectă.
Va fi nevoie să fie o decizie corectă și să nu uităm un lucru: Ucraina, rezistând, ajută la menținerea actualului sistem care protejează securitatea României. Cu alte cuvinte, este nu doar bine pentru că așa spune sistemul de drept internațional, ci este util pentru România ca Ucraina să reziste, cu alte cuvinte, Ucraina trebuie ajutată. De aceea trebuie ajutată.
O să se găsească formula corectă. România nu va rămâne fără apărare. Nu se pune problema.”, a spus Mihail Dobre.
Mihail Dobre a subliniat că România are cel mai bun statut, din perspectiva securității, din istoria sa.
„Sunt mulți care spun: „De ce să se doneze acest sistem din România și nu din Spania sau din Germania?". Cum le răspundeți acestor oameni?”, a întrebat Oana Stănciulescu.
„Nu m-aș duce către ideea de a face comparație cu alți aliați din NATO. Eu știu un lucru: România este în NATO, se bucură, în acest moment, de cel mai bun statut internațional din perspectiva politicii de securitate. Atunci când mă refer la statut, din perspectiva politicii de securitate, este cel mai bun statut din istorie. Niciodată în istoria noastră nu am avut aliatul nostru, prin tratat, cea mai mare putere economică, politică și militară a lumii. Niciodată!
Cu alte cuvinte, este cel mai bun statut. Pentru acel statut noi trebuie să luptăm. La un moment dat trebuie să contribuim. Eu cred că poate fi o foarte bună investiție pentru propria securitate în a sprijini Ucraina.”, a spus Mihail Dobre la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu