Dorin Popescu, președinte al Asociației Casa Mării Negre, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre rațiunile care l-au împins pe Putin să lanseze o invazie în Ucraina.
Invitat la DC News, Dorin Popescu, președintele Asociația Casa Mării Negre, a fost prezent la DC News, unde a vorbit despre rațiunile care l-au împins pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina:
„Există o nevoie personală a lui Putin de a securiza un presupus rol al său în marea istorie a Federației Ruse. Iată că Vladimir Putin este în fața obligativității biologice de a ieși din viață, din marea istorie a Federației Ruse fără un proiect notabil. După destrămarea URSS, acesta vrea să restarteze un proiect hegemonic pentru Rusia. Acestea sunt cauzele care l-au determinat pe Putin să regândească un proiect expansionist teritorial și geopolitic, un război pentru reconfigurarea ordinii mondiale, împotriva actualei ordini de drept internațional, un război împotriva supremației și hegemoniei SUA în lume, un război care să readucă Federația Rusă în prim-planul vieții globale.
Eu cred că tot ceea ce s-a întâmplat reprezintă efectul de bumerang ale unei astfel de inițiative. Federația Rusă este izolată din punct de vedere geopolitic, este din ce în ce mai mică, din ce în ce mai modestă, din ce în ce mai pipernicită. Acest proiect, iată, de declanșare a războiului, aduce cu sine riscuri de început al sfârșitului, din punct de vedere geopolitic, pentru Federația Rusă.
Suntem extrem de departe de așteptările entuziaste ale lui Putin, potrivit cărora acest proiect imperialist ar consolida rolul Federației Ruse în lume. El nu a anticipat reacțiile, coeziunea, răspunsul comunității internaționale și, precum Nicolae Ceaușescu în anii din urmă, a fost mințit în mod constant de reprezentanții establishment-ului rusesc prin rapoarte false, potrivit cărora întreaga lume i se va închina la picioare dacă tancurile acestea vor ataca în imediata apropiere a NATO“, a spus Dorin Popescu.
Inflaţia din Rusia a accelerat la cel mai ridicat nivel din 2015, industria de petrol şi gaze, motorul economiei ruseşti, este sub presiune puternică, iar fondul pentru zile negre al ţării se topeşte.
Inflaţia anuală din Rusia a accelerat la 14,53% în săptămâna încheiată pe 18 martie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2015, în creştere de la 12,54% cu o săptămână în urmă, în condiţiile în care rubla aflată în depreciere puternică a împins dramatic preţurile în sus pe fondul sancţiunilor occidentale fără precedent, scrie Reuters.
Banca centrală a ţării, care ţinteşte o inflaţie anuală de 4%, şi-a menţinut dobânda de referinţă la 20% în martie, avertizând cu privire la o iminentă creştere pronunţată a inflaţiei şi la un viitor declin economic.
În acelaşi timp, războiul purtat de Putin în Ucraina şi valul de sancţiuni occidentale lansat ca reacţie la acesta încep să afecteze motorul economic al Rusiei: industria de petrol şi gaze, notează The Wall Street Journal (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu