Iliescu, scos la licitație. Ce obiecte de artă a inspirat fostul președinte

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Casa de licitații A10 by Artmark organizează un nou eveniment dedicat artei postmoderne și contemporane, unde printre piesele expuse se numără și două portrete-surpriză ale fostului președinte al României, Ion Iliescu.

Lucrările, semnate de artiștii Marian Condruz și Dan Hatmanu, sunt foarte puțin cunoscute publicului larg și surprind figuri ale fostului șef de stat într-un moment în care acesta se află încă în atenția justiției.

Cele două picturi se alătură unei selecții de peste 200 de lucrări ce vor fi expuse la Palatul Cesianu-Racoviță, înainte de a fi scoase la licitație pe 20 februarie. Tabloul semnat de Dan Hatmanu este estimat la 1000-1.600 de euro, iar cel semnat de Marian Condruz, la 600-900 de euro.

1. -imagine fara descriere- (iliescu_30835600.jpg)

Ion Iliescu, cel care a condus România în perioadele 1989-1996 și 2000-2004, rămâne una dintre cele mai controversate figuri ale scenei politice românești. Numele său este legat de două dintre cele mai sângeroase episoade din istoria recentă a țării: Mineriada din iunie 1990 și Revoluția din decembrie 1989. În ambele cazuri, acesta a fost trimis în judecată sub acuzația de crime împotriva umanității.

În dosarul Mineriadei din iunie 1990, procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel