Bogdan Hossu, liderul cartel Alfa, a făcut o scurtă analiză a consecinţelor pe care le va avea noul Cod Fiscal, aprobat miercuri de Guvernul Mihai Tudose.
"Guvernul actual s-a întins prea mult cu acest transfer de taxe", a afirmat Bogdan Hossu (Cartel Alfa), într-o intervenţie telefonică la B1Tv.
El a susţinut că s-a dorit acest lucru "Ca să poată să practice un mecanism. E o găselniţă financiară elementară. Dă cu o mână şi ia cu cealaltă. Cred că ei nu au capacitatea să suporte creşterea salarială de la 1 ianuarie 2018, pentru sectorul bugetar. Şi, practic, prin acest transfer de taxe sociale, chiar dacă distrug şi creează foarte multe probleme sectorului privat, sectorului economic în general, din ce în ce mai multe categorii constată astăzi că nu vor beneficia de aceasta creştere! Practic, îşi rezolvă problema echilibrului bugetar pentru obligaţiile lor pe care şi le-au luat pentru legea salarizării bugetare. Asta este, defapt, problema de fond."
"Vreau să vă spun că numărul de salariaţi afectaţi va fi foarte mare", a continuat liderul de sindicat. "Am identificat, până acuma, aproape 1 milionde salariaţi siguri, cărora, conform legislaţiei în vigoare, nu vor putea să le crească salariile brute ca să compenseze acest aşa numit transfer de taxe, care nu înseamnă nimic altceva decât o impozitare suplimentară pentru lucrători."
Ce urmează...
"Ce vom face mai departe este să vedem textul (legii - n.r.), pentru că am înţeles că a suferit câteva modificări. Vom încerca să ne adresăm Avocatului Poporului ca să facă o întâmpinare la Curtea Constituţională, pentru că pe textul iniţial noi am identificat două elemente de încălcare a dreptului de proprietate şi, dacă Avocatul Poporului nu va înainta (sesizarea - n.r.), vom face presiuni în continuare pe el şi vom mai încerca în Parlament să facem o presiune pe Birourile Executive să grăbească procedura de trecere a acestei Ordonanţe prin Parlament, ca să poată să fe atacată ori de parlamentari, ori de Administraţia Prezidenţială."
Multinaţionalele, o problemă falsă
Hossu a făcut precizări şi de prezenţa articolelor care fac referire la multinaţionale. "Dacă era problema multinaţionalelor, nu avea decât să scoată din reforma fiscală ceea ce se referea la transferul de taxe sociale şi toată lumea ar fi fost mulţumită şi ar fi văzut Guvernul că nimeni nu se mai lega de ceea ce propuneau legat de acest lucru."
Stopajul la sursă, o mare necunoscută
"Legat de chestiunea cu patronii care nu plătesc (taxele către stat - n. r.) nu văd de ce lucrurile s-ar schimba prin modificarea transferului respectiv de taxe care va apăsa şi mai mult pe salariat", a continuat liderul Cartel Alfa. "Aş vrea să vă pun o întrebare retorică, noi am pus-o Guvernului dar n-a ştiut să răspundă şi, practic, Codul Fiscal nu rezolvă această problemă: Dacă angajatorul stopează la sursă şi nu "varsă" banii, penalităţile respective cui se aplică? Salariatului care este direct contribuabil sau stopajului la sursă? Ori este amatorism ori este un dezinteres TOTAL pentru măsurile luate şi, de fapt, singurul raport important era acest transfer ca să rezolve problema politicii la legea salarizării bugetare."
2018, explozie socială
"Am constatat că o mare parte din populaţie nu înţelege, cu toate explicaţiile care se fac, despre transferurile respective. Aşteptăm sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie, când pe fluturaşi vor exista scăderi substanţiale ale venitului net, şi atunci va fi o explozie socială pe care vom încerca să o direcţionăm împotriva Guvernului şi decidenţilor care au susţinut această măsură.", şi-a încheiat intervenţia Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu