Harghita: Zeci de mii de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, unde se află sanctuarul dedicat Fecioarei Maria şi unde Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a oficiat o slujbă în urmă cu o săptămână.

Sute de pelerini au pornit pe jos spre locul pelerinajului, unii de câteva zile, alţii chiar de mai mult timp, dar cei mai mulţi vor sosi sâmbătă dimineaţa la Miercurea Ciuc, cu trenul, maşinile personale sau autobuzele şi vor merge pe jos pe dealul Şumuleu, acolo unde se află altarul în aer liber, de unde se va oficia slujba în cinstea Fecioarei Maria. Potrivit reprezentanţilor Ordinului Franciscan din Transilvania, programul liturgic începe vineri, la ora 19,00, când are loc o slujbă de deschidere a pelerinajului, în catedrala franciscană de la Şumuleu, urmată de o noapte veghe şi de rugăciune mariană în biserică.

În sâmbăta Rusaliilor, procesiunea va porni la ora 10,30 din faţa bisericii, fiind condusă de un cordon format dintr-un sobor de preoţi, care vor purta simbolurile pelerinajului. Slujba în aer liber va începe la 12,30 şi se va oficia, la fel ca şi până acum, la altarul în aer liber din şaua munţilor Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare. Slujba religioasă va fi oficiată de Arhiepiscopul de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György şi episcop auxiliar de Miercurea-Ciu, Tamás József, singurul invitat al slujbei de hram de Rusalii fiind episcopul de Timişoara, Pál József Csaba, el fiind cel care va ţine predica festivă.

Slujbe vor avea loc şi sâmbătă seara, dar şi duminică şi luni. Motto-ul din acest an al pelerinajului este un fragment din Evanghelia după Luca, 'Fie mie după cuvântul tău!' (Luca, 1,38). La fel ca în ultimii ani, la eveniment sunt aşteptaţi şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, dar şi vicepremierul de la Budapesta, Semjen Zsolt, aceştia fiind prezenţi şi la Liturghia Pontificală oficiată de Papa Francisc la Şumuleu, în urmă cu o săptămână.

Autorităţile locale au anunţat măsuri pentru desfăşurarea în bune condiţii a evenimentului, iar angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt pregătiţi să asigure măsurile de ordine publică şi protecţia persoanelor participante la pelerinaj. În Miercurea Ciuc au fost instituite, vineri, mai multe restricţii parţiale de circulaţie, iar sâmbătă, în zona desfăşurării procesiunii, va fi interzis accesul cu autovehicule. Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană. În anul în 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin, şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să-şi păstreze credinţa strămoşească. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc, purtând crengi verzi în mâini, şi se roagă la statuia Fecioarei Maria.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe de 1 iunie, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Suveranul Pontif a oficiat o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel