Mihail Gorbaciov avertizează că lumea este în pragul unui nou Război Rece, "iar unii spun că acesta deja a început". Situația geopolitică tensionată își are rădăcinile nu în evenimente recente, ci în perioada anilor '90, când liderilor vestici "li s-a urcat la cap triumfalismul". Ultimul lider al Uniunii Sovietice este prezent, sâmbătă, la Berlin, la un simpozion care marchează 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. La eveniment mai participă, între alții, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și fostul ministru francez de Externe, Roland Dumas.
În discursul susținut la Berlin, Mihail Gorbaciov a început prin a reaminti contextul în care s-a produs unificarea Germaniei. A relatat discuții purtate cu lideri precum Francois Mitterrand și Margaret Thatcher, evocând impedimentele care au putut fi depășite doar prin dialog și voință politică.
"Este o lecție pentru vremurile noastre, când ne confruntăm cu provocări importante", a făcut Gorbaciov trecerea la situația actuală.
"Lumea este în pragul unui Război Rece, iar unii spun că deja a început", a declarat Gorbaciov, care a criticat organismele internaționale pentru lipsa de măsuri și inițiativă.
"În timp ce situația este dramatică, nu am văzut ca Adunarea Generală a ONU să joace vreun rol sau să ia măsuri concrete. Ce a făcut să oprească uciderea oamenilor și luptele? Ar fi trebuit să acționeze cu determinare", a spus Gorbaciov.
SUA, vinovată pentru criza ucraineană
Creatorul glastnostului și perestroikăi a descris situația din prezent drept una grevată de "un colaps al încrederii". "Încredere fără de care relațiile internaționale în lumea globală nu pot exista. Ar fi greșit să legăm asta doar de evenimentele recente. Trebuie să fiu sincer: încrederea nu a fost subminată ieri. Rădăcinile acestor evenimentelor merg până în anii 1990", a afirmat fostul lider al URSS.
Mihail Gorbaciov a arătat că, după terminarea Războiului Rece, Vestul a promis noi mecanisme de colaborare și demilitarizare. "În schimb, SUA a declarat victorie în Războiul Rece. Euforia și triumfalismul li s-a urcat la cap liderilor vestici. Au profitat de slăbiciunile Rusiei pentru a proclama dominație în lume".
Evenimentele din ultimele luni sunt consecințe ale viziunilor înguste și ale ignorării intereselor unei părți, a continuat Gorbaciov, care a listat o serie de exemple în acest sens: extinderea NATO, Iugoslavia și scutul antirachetă, proiect în care este implicată și România și față de care Rusia și-a manifestat nemulțumirea.
Gorbaciov: Putin vrea dialog
El a atras atenția că Europa a devenit un teatru al intereselor politice, iar consecințele inevitabile vor duce la slăbirea ei. "Dacă asta continuă, Europa va pierde o voce puternică în relațiile internaționale și va deveni treptat irelevantă".
La evenimentul la care este așteptată și cancelarul Angela Merkel, Gorbaciov a atras atenția că relațiile ruso-germane vor avea de suferit dacă se va păstra cursul actual al lucrurilor. "Fără parteneriatul ruso-german nu poate exista securitate în Europa", a punctat Gorbaciov.
Mihail Gorbaciov a încheiat prin a le lăsa o temă de analiză liderilor occidentali.
"Aș vrea să le cer liderilor politici și guvernamentali să ia în considerare remarcile lui Putin de la Valdai Club. Văd în discursul lui o dorință de a scădea tensiunile", a spus Gorbaciov, care a pledat pentru ridicarea graduală a sancțiunilor impuse Rusiei de către Vest.
*Notă: Discursul lui Mihail Gorbaciov a fost difuzat de Russia Today, iar declarațiile sale sunt redate conform traducerii în engleză făcută de translatorul fostului lider URSS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu