Germania, în prag de dezindustrializare. Țara nu mai e atractivă pentru investitori, iar tranziția la energia regenerabilă e considerată „problematică” pentru economie

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Riscul dezindustrializării Germaniei este „foarte mare” din cauza creșterii birocrației și a tranziției energetice „problematice”, susține un CEO de top.

Economia germană își pierde specificitatea de loc de desfășurare a afacerilor, iar investitorii străini nu mai sunt atrași de această țară și, drept urmare, își concentrează atenția asupra piețelor emergente, conform RMX.

Toralf Haag, președintele și directorul executiv al companiei globale de tehnologie Voith Group, a vorbit pentru Die Welt de problemele care îi afectează patria natală.

El a explicat că Voith Group, care activează în principal în industria energetică, auto și hârtie, a reușit până acum să se protejeze de recesiunea tehnică în care Germania a intrat în ultimul trimestru, dar și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la direcția țării în ceea ce privește competitivitatea, politica energetică și atractivitatea pentru investițiile străine.

Haag a descris tranziția energetică agresivă a Germaniei, de la producția tradițională de energie, cum ar fi cărbunele și energia nucleară, către sursele regenerabile, drept „problematică”.

„Există obiective ambițioase, dar sprijinul e insuficient pentru a putea atinge aceste obiective. Ceea ce avem nevoie este mai puțină birocrație, proceduri de aprobare mai rapide și implementare mai rapidă. Așa cum funcționează în prezent, nu va funcționa pe termen lung”, a spus el ziarului.

„Deciziile de investiții în Germania devin din ce în ce mai dificile”, a spus el când a fost întrebat cât de confortabil se simte să lucreze de la sediul central german al companiei sale din Heidenheim.

„Ca să fiu sincer, în acest moment avem tendința de a alege Europa de Est, Asia sau SUA când vine vorba de noi unități de producție, deoarece costurile pentru energie și personal sunt deosebit de mari în Germania, în timp ce birocrația și reglementările sunt în creștere.”

El a explicat că firma sa a fost nevoită să angajeze 30 de noi angajați administrativi numai în ultimii doi ani doar pentru a face față noilor obligații de reglementare introduse din cauza birocrației mai mari.

„Aș dori să invit angajații din ministere să verifice ce efect au specificațiile lor direct în interiorul unei companii – dacă sunt practicabile și sensibile. Pentru ca Voith să facă din nou investiții semnificative în Germania, condițiile-cadru trebuie să se schimbe fundamental. Din păcate, nu văd asta în acest moment”, a adăugat el.

Germania, în prag de dezindustrializare

Haag a descris pericolul dezindustrializării germane, o reducere a activității industriale în țară pe măsură ce companiile se mută în altă parte, drept „foarte mare”.

„Acum vedem aproape în fiecare zi că acele companii industriale nu mai investesc în Germania, ci în alte regiuni ale lumii. Administrația și ingineria pot rămâne în Germania, dar producția, care este deosebit de valoroasă pentru o economie, se face din ce în ce mai mult în altă parte.

„Ca urmare, economia germană nu își pierde doar ADN-ul, ci și orice potențial pentru viitor. Cu locurile de muncă bine plătite, industria este garantul prosperității. Prosperitatea obținută până acum nu poate fi menținută doar cu locurile de muncă administrative și numai în sectorul serviciilor”, a adăugat el.

Preocupările lui Haag sunt susținute de date și rapoarte privind starea industriei germane, catalogată de obicei drept coloana vertebrală a economiei țării.

Săptămâna trecută, un sondaj realizat de Asociația Federală a Întreprinderilor Mijlocii (BVMW) a arătat că 26% dintre directorii de companii mijlocii din puterea europeană s-au gândit să-și închidă afacerea, în timp ce 22% și-au exprimat interesul să-și mute operațiunile în străinătate.

Directorii au vorbit despre birocrația crescută și sarcinile fiscale mari drept cele două motive principale ale nemulțumirii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel