Comisar-șef Radu Daniel, directorul Institutului de cercetare și prevenire a criminalității, a vorbit despre o grupare infracțională care vindea mașini în leasing din alte țări, cu documente falsificate, cauzând prejudicii societăților de leasing și despre o rețea care vindea detergent contrafăcut, având un ambalaj similar cu cel al brandului original, dar cu un conținut falsificat.
Polițiștii au identificat un grup infracțional care vindea mașini luate în leasing din alte țări și aduse în România, unde erau vândute cu documente falsificate, făcându-se astfel un profit ilegal. Membrii grupării își foloseau banii obținuți pentru a achiziționa bunuri imobile, precum vile de lux.
„Mașini noi cumpărate de la societăți de leasing din Uniunea Europeană, ulterior vândute în România cu documente falsificate care atestau că, de fapt, vânzătorii din România sunt proprietarii reali ai autovehiculelor respective. Astfel, societățile de leasing erau păgubite. Valoarea este impresionantă.
Cu mare parte din banii obținuți, membrii acestei grupări infracționale își achiziționau cu precădere bunuri imobile. Putem spune vile de lux, pentru că și autoturismele erau tot autoturisme de lux cu valori consistente.”, a spus comisar-șef Radu Daniel.
Cât de greu este să identifice aceste mașini
Comisar-șef Radu Daniel a explicat că identificarea mașinilor contrafăcute este dificilă și necesită mult timp.
„Este foarte greu și de cele mai multe ori durează mai mult decât și-ar putea închipui un om obișnuit, care nu cunoaște procedurile de lucru, dar tocmai acesta este rolul nostru, să fim profesioniști și să ne perfecționăm pregătirea profesională și să ținem pasul cu tendințele infractorilor în ceea ce privește combaterea acestor tendințe.
Este greu, reușim de foarte multe ori. Cu siguranță, pe măsură ce ne vom îmbunătăți maniera de lucru, vom avea rezultate și mai multe și mai dese de natura aceasta.”, a spus comisar-șef Radu Daniel.
Comisar-șef Radu Daniel a declarat că două tone de detergent contrafăcut nu au ajuns pe piață, unde ar fi putut fi vândute ca produse autentice.
„Detergent susceptibil a fi contrafăcut și vorbim de o cantitate de două tone. Două tone de detergenți care nu au mai ajuns pe piață, unde ar fi putut fi cumpărate ca fiind veritabile de oameni care nu ar fi știut acest lucru.”, a spus comisar-șef Radu Daniel.
Cum procedau
„Îl vindeau în incinta unui complex comercial. Îl vindeau cu o aparență de legalitate, doar că produsul este susceptibil de a fi falsificat. Era un brand cunoscut de detergent, ambalajul era identic sau foarte asemănător cu cel al brandului original, dar conținutul nu avea nicio legătură.”, a spus comisar-șef Radu Daniel.
Comisar-șef Radu Daniel a precizat că cei care vând produse contrafăcute riscă închisoare. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, aceștia se expun și la confiscarea mărfurilor și indisponibilizarea unor bunuri pentru recuperarea prejudiciului.
„În primul rând, vorbim de pedeapsa închisorii, în funcție de încadrarea juridică a faptei, că vorbim de înșelăciune, contrafacere de mărfuri, contrabandă, nerespectarea legislației privind drepturile de proprietate intelectuală, dar pe lângă această răspundere strict penală de pedeapsa închisorii, vorbim și de confiscarea mărfurilor care fac obiectul cercetării, de indisponibilizarea unor bunuri care pot ajuta la recuperarea prejudiciului cauzat.”, a spus comisar-șef Radu Daniel la emisiunea Culisele Justiției, de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu