Firea - Alexe, întâlnire după disputele privind poluarea din Bucureşti

Gabriela Firea s-a intalnit astazi, 20 ianuarie, cu Ministrul Mediului, Costel Alexe.

Primarul General, Gabriela Firea: "Sunt necesare eforturi comune la nivel de Guvern si autoritati locale pentru combaterea poluarii in Capitala. Primaria Capitalei a pus in aplicare masurile prevazute in PICA, dar nu este singura autoritate responsabila! Ministerul Transporturilor trebuie sa modernizeze urgent centura Capitalei, sa finalizeze lucrarile la magistralele M5 si M6, Ministerul Energiei trebuie sa modernizeze CET-urile" 

Primarul General, Gabriela Firea, s-a intalnit astazi, 20 ianuarie, cu Ministrul Mediului, Costel Alexe, pentru a discuta despre implementarea masurilor privind imbunatatirea calitatii aerului in Municipiul Bucuresti.

 

Ce a declarat primarul General, Gabriela Firea 

 

"Am discutat astazi, in cadrul intalnirii cu ministrul Mediului, despre stadiul masurilor din Programul Integrat de Calitate a Aerului de la nivelul municipiului Bucuresti, un document strategic, programativ, care a fost realizat de actuala administratie si votat, in majoritate de CGMB. Reamintesc faptul ca, pana in anul 2016, Capitala Romaniei nu avea un plan integrat de calitate a aerului, care sa propuna actiuni concrete de combatere a poluarii.

Programul Integrat de Calitate a Aerului prevede o serie de masuri concrete, care trebuie puse in aplicare de Primaria Capitalei, dar si de catre autoritati centrale precum Ministerul Transporturilor prin CNAIR - cum ar fi finalizarea statiei de metrou Drumul Taberei si demararea lucrarilor la magistrala M6 – linia de metrou 1 Mai – Aeroportul Otopeni, precum si dinamizarea lucrarilor la Centura ocolitoare a Capitalei. Am subliniat de asemenea in cadrul intalnirii faptul ca am dori ca ministerul de resort sa faca investitii la 3 din cele 4 CET-uri din Capitala pentru care, din nefericire, nu au mai fost alocate resurse financiare si care, in prezent, constituie o sursa importanta de poluare. Mi-as dori ca la urmatoarele intalniri pe tema intalnirii sa participe si celelalte institutii care pot actiona pentru imbunatatirea calitatii aerului.

Este vorba despre Ministerul Transporturilor (CNAIR), Ministerul Energiei dar si Inspectoratul de Stat in Constructii (Ministerul Dezvoltarii)".

 

Primaria Capitalei modernizeaza transportul in comun

 

Totodata, in cadrul intrevederii, Primarul General, Gabriela Firea, a explicat ca Primaria Capitalei va colabora cu toate entitatile cu atributii in domeniul mediului astfel incat aceasta problema poluarii sa fie cat mai rapid rezolvata, atat in tara cat si in Capitala:

 

"Constienti de gravitatea acestei situatii, cu efecte directe asupra sanatatii populatiei, odata cu preluarea mandatului au fost concentrate eforturile pentru identificarea acelor masuri care sa actioneze in mod real asupra calitatii aerului, tinand cont in primul rand de dinamica traficului urban si de dezvoltarea economica si urbanistica a Bucurestiului: pentru prima data in ultimele decenii, am inceput un amplu proces de modernizare al parcul auto al STB, pentru care alocam peste 470 de milioane de euro, proveniti atat de la bugetul local cat si din fonduri nerambursabile - fonduri europene nerambursabile și fondul pentru mediu.

Avem deja avem pe strazile din Capitala 400 de autobuze noi, moderne, 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz, care vor ajunge la Bucureşti etapizat, începand din primăvara acestui an si sunt licitatii in curs pentru achizitionarea a 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice si 100 de tramvaie.

De asemenea, pentru incurajarea mijloacelor de transport alternativ am acordat 30.000 de vouchere pentru achiziţionarea de biciclete si, începând cu anul 2018, derulam un proiect - pentru care am primit din partea fondului de mediu 10 milioane de euro - privind realizarea a patru trasee de piste de biciclete cu o lungime totală de 48,25 km. Pentru toate traseele au fost realizate proiectele tehnice, fiind în diferite etape faza de execuție a lucrărilor (lansarea ordinului de începere a lucrărilor, avizare sau contractare)".

 

In doar un an, peste 4.000 de rable au fost eliminate din trafic

 

Edilul sef a mai amintit ca Primaria Capitalei, acordand bucurestenilor 5.000 de vouchere in valoare de cate 9.000 lei fiecare, a eliminat peste 4.000 de rable  poluante de pe strazile Bucurestiului.

Un alt proiect, apreciat si la nivelul Ministerului Mediului, este proiectul OXIGEN, prin care se elimina, practic din circulatie autoturismele poluante, non-euro, Euro1, Euro 2 si Euro  3.

Referitor la discutiile din cadrul intrevederii de la Ministerul Mediului, Primarul General, Gabriela Firea, a mai declarat: "Am trecut in revista si stadiul lucrarilor de infrastructura podurile, pasajele, supralargirile si strapungerile pe care le realizeaza Primaria Capitalei prin companii municipale proprii sau prin companii private din domeniul constructiilor si am stabilit, de comun acord, ca in continuare trebuie sa depunem eforturi pentru aplicarea planului integrat de calitate a aerului pentru ca toate aceste masuri cumulate - atat cele care tin de responsabilitatea Primariei Capitalei cat si cele care revin ministerelor - duc in mod cert la imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti".

 

Este necesara eficientizarea salubrizarii in Capitala

 

Atat Primarul General, Gabriela Firea, cat si reprezentantii autoritatilor centrale prezente la intalnire au stabilit ca o masura la fel de importanta ca optimizarea traficului rutier o reprezinta salubrizarea eficienta, aceasta avand o pondere de 42% pentru reducerea poluarii.

"Ne-am propus sa fim mult mai drastici in ceea ce priveste companiile de salubrizare din Capitala, care au contracte cu primariile de sector. Este necesara o eficientizare a operatiunilor de spalare a strazilor! Si acum se spala strazile, dar nu suficient! In ceea ce priveste o alta sursa de poluare, reprezentata de santierele in desfasurare, în perioada 2017-2019, Primaria Capitalei, prin inspectorii Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti, au intreprins peste 1.500 de actiuni de control atat la şantierele de pe proprietate privată cat şi la cele de pe domeniul public aparţinând Municipiului Bucureşti. In urma acestor controale au fost aplicate peste 900 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aprox. 400.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor actelor normative (neconformitățile constatate fiind lipsa implementării măsurilor necesare evitării producerii și răspândirii prafului).

 

In ceea ce priveste polemica publica privind masuratorile efectuate de catre Agentia de Mediu si de catre anumite asociatii sau fundatii civice, Primarul General, Gabriela Firea, a mai declarat: "ne exprimam si ne demonstram, prin masurile luate, disponibilitatea de a contribui la efortul general de combatere a poluarii! Consider de asemenea ca trebuie sa fie realizat un audit al statiilor de monitorizare a calitatii aerului, pentru ca noi nu dorim sub nici o forma ascunderea adevarului ci vrem sa aflam situatia reala a poluarii in Capitala Romaniei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel