Festivalul-concurs "D'ale Porcului": Cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări

A patra ediţie a Festivalului ''D'ale Porcului'', menit să păstreze tradiţiile culinare bihorene, a avut loc sâmbătă, startul fiind luat de 22 de comune din Bihor, două din Ungaria (comune înfrăţite cu două comune bihorene) şi una a Ocolului Silvic ''Sfânta Maria''.

Marele trofeu al festivalului-concurs D'ale Porcului - 2018 a fost câştigat de comuna Sânmartin, echipa condusă de primarul Cristian Laza învingând la mustaţă echipa comunei Sântandrei, câştigătoarea ultimelor două ediţii. 

După deschiderea evenimentului, primarul din Pomezeu, Ioan Şora, şi-a arătat îndemânarea şi a făcut o demonstraţie a pârlitului porcului în mod tradiţional, cu paie. Echipele formate din primari, viceprimari, consilieri locali, dar şi gospodari din comunele participante au avut de pregătit câte o carcasă de porc, de 100 de kg. În mai puţin de trei ore, 25 de porci au fost transformaţi în cârnaţi, caltaboşi, toroş şi jumări. Pentru a se încălzi puţin, gospodarii înscrişi în concurs şi-au început lucrul cu câte un pahar de pălincă. De altfel, cea mai bună pălincă a fost şi prima probă de departajare a participanţilor.

Concursul şi bugetul

Mi-am dat seama că primarii noştri au două probleme: să câştige concursul şi bugetul, a zis, mai în glumă, mai în serios, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, după ce a dat o tură pe la standurile primăriilor participante. Mii de orădeni s-au bucurat să guste, dar şi să cumpere din produsele proaspăt gătite sub ochii lor: cârnaţi, caltaboşi, sângerete, toroş, jumări, sarmale obişnuite sau cu pisat (mălai), fripturi la grătar, mititei, chiar şi doi purcei la proţap.

Cei mai mulţi concurenţi au adus de acasă murături, ceapă albă, ceapă roşie, slănină afumată, şuncă, dar şi pâine de casă, pogăcele ori cozonaci. Unele primării au venit şi cu lăutari pentru a creşte numărul clienţilor. Contra unui tichet ce a costat 15 lei, vizitatorii au primit câte o porţie de mâncare, la alegere. Numărul tichetelor adunate de echipe a fost un criteriu de departajare la premiere.

Departajarea s-a făcut şi după cum a fost aranjat cortul fiecărei comune, cum arăta masa de prezentare, ţinuta şi amabilitatea gazdelor. Nota finală pentru fiecare echipă a fost constituită din media notelor acordate de juriu (50%) şi numărul de tichete de masă adunate de la public (50%).

Cea mai bună pălincă

Deţinătoare a trofeului două ediţii la rând, echipa comunei Sântandrei a gătit doi purceluşi de lapte, unul pregătit la proţap, iar altul în cuptor. Ei s-au clasat pe locul II la Cel mai bun produs local şi Cel mai bun toroş. Primarul Ioan Paşca, din Girişu de Criş, a câştigat primul loc la Cei mai buni cârnaţi, făcuţi pe loc chiar de mâna lui, dar şi premiul pentru Cea mai bună pălincă adusă de la el de acasă. Ca să nu rămână în urmă, primarul comunei Toboliu, Pavel Maier, a dat o mână de ajutor, învârtind de zor într-un cazan de 80 de litri de toroş.

El a venit la concurs cu o echipă exclusiv masculină. N-am adus femei, că nu ne-au lăsat nevestele. Dacă aduceam, veneau şi ele, aşa că am hotărât să venim singuri, ne-a spus, zâmbind, edilul. Ca să fie sigur pe reuşită, primarul oraşului Valea lui Mihai, Nyako Jozsef, şi-a adus şi soţia în echipă. Şi au câştigat locul I la Cel mai bun toroş.

Festival

Chiar dacă nu a fost premiată, echipa comunei Pomezeu s-a dovedit a fi cea mai tare, reuşind să îşi vândă toate produsele în mai puţin de o oră. Juriul a acordat şi trei premii speciale echipelor din localităţile din Ungaria Körösnagyharsány şi Biharugra (comune înfrăţite cu Girişu de Criş şi Toboliu), dar şi celor de la Ocolul Silvic Sf. Maria Oradea.

Prieteni vechi ai comunelor bihorene

Legătura dintre Körösnagyharsány şi Girişu de Criş e din 1997, în 26 august a fost prima întâlnire, am trecut frontiera şi ne-am întâlnit în satul Cheresig, atunci era comuna Toboliu. De atunci am păstrat legăturile. Acum i-am chemat pentru că avem un punct de trecere deschis în fiecare sâmbătă între Körösnagyharsány şi Cheresig şi am zis că trebuie să vină, a explicat primarul din Toboliu, Pavel Maier.

Primarul din Girişu de Criş, Ioan Paşca, a precizat şi el că vecinii de peste graniţă sunt prieteni vechi ai comunelor bihorene. După deliberări, juriul a decis: cei mai buni cârnaţi au fost făcuţi de echipa Girişu de Criş, urmată de Valea lui Mihai pe locul al doilea şi de Sânmartin şi Avram Iancu pe locul al treilea. La caltaboşi a excelat echipa Oşorhei, urmată de Avram Iancu şi Valea lui Mihai pe locul al doilea şi de Sântandrei şi Borş pe locul al treilea.

Festival

Cel mai bun toroş a fost făcut de echipa Valea lui Mihai, urmată de Avram Iancu şi Sântandrei, la egalitate, respectiv de Oşorhei. La cel mai bun produs local s-a impus echipa Avram Iancu, urmată de Sântandrei şi Valea lui Mihai. Şi, pentru că totul a început cu o degustare de pălincă, cea mai bună a fost cea a echipei Girişu de Criş, urmată de Sânmartin, respectiv Borş şi Sântandrei la egalitate.

[citeste si]

Trofeul festivalului-concurs este un porc sculptat în lemn, creaţie a artistului popular Radu Lazăr, originar din comuna Dobreşti. Prima ediţie (2015) a fost câştigată de Primăria Nojorid, iar următoarele două (2016 şi 2017) de Primăria Sântandrei. Organizatorii tradiţionali ai evenimentului sunt Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D'Art (deţinătoarea mărcii înregistrate 'D'ale porcului').

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel