EXCLUSIV  Femeia din Vânju Mare NU a avut nicio șansă de salvare. Bărbuceanu, despre cât de ușor intri în țară cu un pistol. Ordinul de restricție, ineficient

Femeia din Vânju Mare NU a avut nicio șansă de salvare. Bărbuceanu, despre cât de ușor intri în țară cu un pistol. Ordinul de restricție, ineficient / Foto: Pixabay
Femeia din Vânju Mare NU a avut nicio șansă de salvare. Bărbuceanu, despre cât de ușor intri în țară cu un pistol. Ordinul de restricție, ineficient / Foto: Pixabay

Avocatul Bogdan Bărbuceanu a vorbit despre crima din Vânju Mare, acolo unde un italian gelos a împușcat-o în cap pe femeia care-l părăsise.

Crimă terifiantă înainte de Crăciun, în Vânju Mare. Un italian gelos a împușcat-o în cap pe femeia care-l părăsise, deși aceasta avea un ordin de restricție împotriva lui (Vezi AICI știrea). Cum a fost acest lucru posibil și de ce polițiștii nu au putut să o apere pe femeie, ne-a explicat avocatul Bogdan Bărbuceanu. În primul rând, italianul de 73 de ani nu a fost întrebat la punctul de trecere al frontierei care este motivul intrării sale în România pentru că vine dintr-o țară UE.

În al doilea rând, cel mai probabil nimeni nu i-a verificat bagajul ca să descopere că acesta are o armă. Odată intrat în România, polițiștii nu aveau cum să știe că acesta s-a apropiat de victimă. Ordinele de restricție sunt ineficiente atât timp cât nu există și o monitorizare a suspecților. Așa se face că poliția a aflat că individul s-a apropiat de victimă abia atunci când aceasta a fost omorâtă. Femeia de 43 de ani ar fi putut fi în viață dacă în România cei care au ordine de restricție ar fi urmăriți prin intermediul unor brățări speciale.

DC NEWS: La intrarea în țară, la frontieră, apar în sistemul polițiștilor de frontieră și ordinele de restricție?

Bogdan Bărbuceanu: Nu, dacă e în spațiul european, nu, numai dacă discutăm de intrarea în țară prin aeroporturi. Acolo da, apare în sistem, într-adevăr, dar dacă respectivul a sosit cu mașina la un punct vamal de trecere în mod normal nu îl verifică nimeni, doar actul de identitate.

DC NEWS: Bărbatul respectiv nu ar fi trebuit să declare pistolul și să arate scopul intrării în țară?

Bogdan Bărbuceanu: Nu au nicio obligație  să întrebe cetățenii, bineînțeles pe cei care circulă în interiorul spațiului european, care este scopul venirii dintr-o țară în altă țară, la nivelul Uniunii Europene. Nu trebuie să pună astfel de întrebări, dar acum, sigur, dacă discutăm că a intrat cu armă, așa am înțeles că este speța, ar fi putut, prin vigilența de care ar fi trebuit să dea dovadă, să identifice, dar nefiind nicio procedură de scanare, nicio verificare, nu putem să îi acuzăm din punctul ăsta de vedere. Adică nu este o chestiune legală de a percheziționa persoana sau turistul astfel încât să se depisteze, decât atunci când sunt astfel de informații. Destul de rar se întâmplă. Probabilitatea să fii verificat este foarte mică.

DC NEWS: Cum apără sistemul victima? Vedem că astăzi femeia a murit, deși teoretic era protejată de lege în fața agresorului.

Bogdan Bărbuceanu: Media și presa știți foarte bine că nu există practic niciun fel de monitorizare, ci doar răspunderea care bineînțeles se agravează în cazul celor care au astfel de ordine de restricție și nu le respectă, dar nu există o monitorizare a persoanelor care sunt supuse acestor ordine, astfel încât să se asigure o protecție efectivă victimelor. dacă discutăm despre un cetățean străin, cu atât mai puțin. Din păcate este o chestiune pe care am tot discutat-o, în sensul schimbării cadrului legislativ și introducerii, spre exemplu, a acelor brățări de monitorizare a persoanelor care au un asemenea ordin. Nu există nici legislație și nu există nici tehnic posibilitatea, la ora actuală, ca în România să fie aplicată o astfel de măsură.

Fără aceste brățări, ordinul nu oferă siguranță. Singura consecință juridică este că dacă ai încălcat, poate duce la o măsură preventivă, dar, bineînțeles că trebuie să fie descoperit, dar ca să fie descoperit că o persoană a încălcat acest ordin, în principiu trebuie să săvârșească o faptă de natură penală pentru că este aproape imposibil ca, fără să existe o supraveghere, cineva să știe că acea persoană care are un ordin s-a apropiat față de persoana de care nu avea voie să se apropie sau a frecventat anumite locuri. Victimele nu au ce face, decât să se ferească prin puterea proprie, să spunem așa. Cum poate să știe o victimă că agresorul se apropie mai mult de locuința sa? Va afla după ce agresorul va săvârși anumite fapte, când deja este prea târziu. Dacă exista acea modalitate de supraveghere, bineînțeles că femeia ar fi putut fi în viață deoarece imediat ar fi observat că acest cetățean se apropie de victimă.

DC NEWS: Ce pedeapsă riscă bărbatul?

Bogdan Bărbuceanu: Discutăm despre infracțiune de omor, omor calificat pentru că sunt convins că la mijloc a fost premeditare pentru că nu a fost o chestiune spontană câtă vreme agresorul avea arma la el și cred că special o căuta pe victimă ca să o omoare, deci vorbim despre un omor calificat. Pedeapsa este destul de mare. Va fi judecat în România pentru că fapta este săvârșită în România. Pentru omor calificat pedeapsa este închisoare pe viață sau 15-25 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel