EXCLUSIV  FAKE NEWS. Raluca Radu: Metode de VERIFICAT veridicitatea știrilor. Marea MINCIUNĂ de lângă România

Raluca Radu, profesor la Universitatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din București a vorbit la interviurile DCNews despre metodele de verificare a știrilor false, care capătă tot mai mare amploare pe internet. Ea a dat ca exemplu inițiativa unor studenți din Ucraina care verifică știrile false împrăștiate de mai multe surse din Rusia. 

 Mai mulți studenți din Ucraina au pornit o inițiativă pentru verificarea știrilor care provin din surse rusești și despre care ei cred că nu prezintă în mod obiectiv situația conflictului Rusia-Ucraina. 

"În Kiev, în Ucraina a fost pornită o inițiativă a unui cadru didactic cu studenții săi de la jurnalism, iar acum este finanțată și care a făcut clone în alte țări. Există acum un site unde se poate verifica dacă actualul conflict dintre Rusia și Ucraina este prezentat în mod corect în presa din Rusia. Ei desfac bucată cu bucată, atunci când informația nu este corectă, căutând dacă fotografia prezentată este cu adevărat realizată în Ucraina sau nu, ori dacă filmările prezentate au fost într-adevăr făcute la ei în țară. Studenții ucrainieni au folosit câteva instrumente care sunt la îndemâna oricui. Sunt foarte multe site-uri care îți spun tipurile de instrumente pe care le poți folosi ca să afli când a fost urcat un video, cum poți să faci geolocație pe o imagine, cum poți să verifici dacă o filmare este falsă sau nu. Există inclusiv o inițiativă a Google cu mai multe facultăți, printre care și FJSC pentru a-i învăța pe studenți cum să folosească aceste instrumente," a spus Raluca Radu la interviurile DCNews.

Primul site cu instrumente la îndemână pentru verificat știrile

Profesorul a dat ca exemplu fotografii cu oameni uciși care sunt prezentate ca fiind de actualitate, iar de fapt se întâmplă ca respectivele imagini să nu provină din respectiva zonă de conflict. 

"Site-ul se numește 'Stop the fake', există și varianta în limba română. În limba engleză, instrumentele sunt verificate foarte bine. Varianta în limba română cred că este tradusă de un ONG din Republica Moldova. Instrumentele sunt foare ușor de utilizat. Dau un exemplu, se întâmplă să apară imagini cu victime, cu oameni morți, în care presa spune că sunt imagini recente. Poți căuta dacă acea imagine mai apare pe internet, când a apărut pentru prima oară și s-ar putea să fie identificate situații în care imaginile sunt vechi de trei sau patru ani," a mai spus Raluca Radu.

Vezi răspunsul complet:

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel