Evaluând studiile și beneficiile generale ale ambelor poziții, poate fi recomandat de către comunitatea științifică să dormiți pe partea stângă, dar partea dreaptă oferă și ea avantaje semnificative.
Într-o perioadă în care un somn bun este una dintre dorințele cele mai prețuite ale oamenilor, este interesant să știm care parte a corpului este mai potrivită în funcție de condițiile noastre fizice. Știința confirmă: nu este același lucru să dormiți pe partea dreaptă sau pe cea stângă.
Persoanele care suferă de anumite tulburări ale sistemului cardiovascular vor beneficia în mod deosebit dacă aleg să doarmă pe partea stângă a corpului. Un studiu publicat în revista The Journal of Neuroscience a confirmat că această poziție favorizează drenajul limfatic al sistemului nervos central. Și nu este doar un simplu fapt anecdotic: acest lucru ajută la menținerea unui echilibru optim al presiunii arteriale și, în același timp, sprijină sistemul imunitar.
De asemenea, această opțiune este recomandată în ceea ce privește starea optimă a coloanei vertebrale. Cu toate că la început s-ar putea crede că o persoană culcată pe spate are spatele mai bine aliniat decât în orice altă poziție, experții susțin că nu este cu adevărat așa. Partea stângă evită presiunea asupra vaselor de sânge care pot să interfereze cu măduva spinării și cu această parte anatomică cheie pentru mișcarea și flexibilitatea noastră.
Dacă partea stângă favorizează funcțiile cheie ale sistemului cardiovascular, se pare că partea dreaptă ajută și alte funcții la fel de importante legate de sistemul nervos central. Acest lucru este confirmat de site-ul informativ al Centrului Medical de la Universitatea din Rochester (Statele Unite): nu numai că indică o mai mare agilitate mentală, dar chiar și o reducere a riscului de demență.
Printre cercetările acestei instituții medicale se evidențiază faptul că dormind pe partea dreaptă se favorizează una dintre acele funcții organice atât de puțin cunoscute: acumularea de substanțe toxice pe care activitatea cerebrală le generează pe parcursul zilei și pe care lichidul cefalorahidian (care înconjoară creierul și măduva spinării) se ocupă să le gestioneze. Studiul pe oameni a arătat cum această operație funcționează eficient atunci când dormim pe partea dreaptă.
Sistemul cardiovascular al femeii însărcinate și al copilului reprezintă o preocupare obișnuită în timpul procesului de gestație: se vorbește despre teama de comprimare a vaselor de sânge care irigă uterul și, prin urmare, de a dăuna atât mamei cât și fătului. Anumite studii indicaseră că dormitul pe spate sau pe partea dreaptă creștea probabilitatea unor astfel de tulburări și această opțiune era descurajată.
Cu toate acestea, un studiu realizat în cadrul agenției de sănătate din Statele Unite (NIH) a certificat că acest risc nu este atât de categoric, cel puțin până în săptămâna 30 de gestație, deși riscurile nu au fost evaluate în etapele finale ale sarcinii. Prin urmare, NIH nu confirmă influența poziției în stadiile timpurii și intermediare ale sarcinii, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu