Egiptul a prezentat planul de reconstrucție a Fâșiei Gaza: E nevoie de 53 de miliarde de dolari

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Autoritățile de la Cairo au prezentat, marți, planul de reconstrucție a Fâșiei Gaza, devastată de războiul dintre Hamas și Israel.

Egiptul a îndemnat liderii arabi, marți, să adopte planul său de reconstrucție pentru Fâșia Gaza, care ar costa 53 de miliarde de dolari și ar evita mutarea palestinienilor, un plan diferit de viziunea lui Donald Trump de a crea „Riviera Orientului Mijlociu”, transmite Reuters.

Președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a declarat în cadrul summit-ului că este sigur că Donald Trump va reuși să obțină pacea în ceea ce el a numit „problema palestiniană”.

Sursa finanțării proiectului de reconstrucție, încă sub semnul întrebării

Întrebările majore care trebuie clarificate privind viitorul Fâșiei Gaza sunt legate de cine va guverna enclava și ce țări vor furniza miliardele de dolari necesare pentru reconstrucția teritoriului devastat de război.

al-Sisi a spus că Egiptul a lucrat în cooperare cu palestinienii pentru a crea un comitet administrativ format din tehnocrați palestinieni independenți, care ar fi responsabili de guvernarea Fâșiei Gaza.

Comitetul ar fi responsabil pentru supravegherea ajutoarelor umanitare și gestionarea afacerilor din Fâșia Gaza pe o perioadă temporară, pregătind terenul pentru întoarcerea Autorității Naționale Palestiniene, potrivit președintelui egiptean.

O altă problemă critică este soarta grupării palestiniene Hamas, rivalul AP, care a declanșat războiul din Fâșia Gaza prin atacarea Israelului pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de oameni și luând peste 250 de ostatici, conform cifrelor israeliene.

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, de acord cu planul Egiptului

Președintele palestinian Mahmoud Abbas, care conduce AP, a spus că a primit cu brațele deschise planul Egiptului și l-a îndemnat pe Trump să sprijine o astfel de idee care să nu implice strămutarea palestinienilor.

Abbas, aflat la putere din 2005, a spus, de asemenea, că este gata să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare dacă circumstanțele o vor permite, adăugând că AP este singura forță legitimă de guvernare și militară de pe teritoriile palestiniene.

Oricare finanțare pentru reconstrucție ar necesita o implicare semnificativă din partea țărilor arabe bogate în petrol, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, care dispun de miliardele de dolari necesare.

Emiratele Arabe Unite, care consideră Hamas ca pe o amenințare existențială, doresc o dezarmare imediată și completă a grupării, în timp ce alte state arabe susțin o abordare treptată.

Gruparea Hamas sau Mișcarea de Rezistență Islamică a fost înfiinţată în 1987 în timpul primei revolte palestiniene.

Un oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri, a respins marți apelurile Israelului și ale SUA de a dezarma gruparea, spunând că dreptul său de a rezista nu este negociabil.

Abu Zuhri a declarat pentru Reuters că gruparea nu va accepta nicio încercare de a impune proiecte sau orice formă de administrare non-palestiniană. Totodată, acesta a transmis că prezența forțelor străine pe teritoriul Fâșiei Gaza va fi, de asemenea, respinsă.

Proiectul autorităților egiptene, o alternativă la ideea lui Donald Trump

Egiptul, Iordania și statele arabe din Golf s-au consultat aproximativ o lună asupra unei alternative la dorința președintelui Donald Trump de a strămuta palestinienii și de a reconstrui Fâșia Gaza.

Proiectul autorităților de la Cairo respinge ferm relocarea în masă a palestinienilor din Fâșia Gaza.

Planul de Reconstrucție al Egiptului pentru Gaza este un document de 112 pagini care include hărți ale modului în care ar putea fi redezvoltat terenul și zeci de imagini colorate generate cu ajutorul inteligenței artificiale cu centre rezidențiale, comunitare și grădini. Planul include un port comercial, un centru tehnologic, hoteluri pe plajă și un aeroport.

Viziunea de reconstrucție preconizează că refacerea enclavei ar dura cinci ani și că, prima fază, de doi ani, ar costa 20 de miliarde de dolari și ar implica construirea a 200.000 de unități de locuințe.

Este puțin probabil ca Israelul să se opună unui entități arabe care să preia responsabilitatea guvernării Fâșiei Gaza, dacă gruparea Hamas ar dispărea din peisaj, potrivit unei surse citate de Reuters.

Totuși, dacă statele arabe vor să dezarmeze gruparea Hamas și să o îndepărteze din politică, acest lucru nu va fi deloc ușor. Hamas a pierdut doar câțiva mii de luptători în războiul din Fâșia Gaza, în care mai mult de 48.000 de oameni au fost uciși, potrivit oficialilor palestinieni.

Oficialii israelieni spun că aproximativ 20.000 de luptători Hamas au fost uciși și că gruparea a fost distrusă ca formațiune militară organizată.

Totuși, armata israeliană spune că mici grupuri de luptători Hamas sunt capabile încă să organizeze atacuri de tipul hit and run, folosind stocuri de arme care rămân ascunse în tuneluri și alte puncte de depozitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel