Neagu Claudiu, șeful Biroului de Investigații Complexe din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre legătura dintre spălare de bani și evaziune fiscală.
Întrebat dacă este corect ca persoanele să scape de o eventuală pedeapsă dacă plătesc prejudiciul cu penalități, în cazul în care au comis o infracțiune de evaziune fiscală, Neagu Claudiu a răspuns că nu ar trebui să fie văzut ca un mod de a încuraja evaziunea fiscală. Acesta a subliniat că, deși principalul obiectiv este recuperarea prejudiciului în conformitate cu interesele Uniunii Europene, acest lucru nu ar trebui să încurajeze pe nimeni să facă evaziune fiscală.
„Este în regulă să scape de o eventuală pedeapsă dacă plătesc prejudiciul cu penalități?”, a întrebat Laura Duță.
„A fost o discuție de-a lungul timpului pentru că nu trebuie să fie văzut ca un mod încurajator de a face evaziune: „Fac evaziune că oricum scap”. Sub nicio forma!
Având în vedere că noi ne-am raliat la interesele Uniunii Europene și acesta e principalul obiectiv, de recuperare a prejudiciului, nu încurajez pe nimeni să facă evaziune fiscală și sub nicio formă faptul că aceștia, acum beneficiază de dispozițiile unei legi favorabile îi poate ajuta sau determina să încerce să facă evaziune fiscală.", a spus Neagu Claudiu.
„Spălarea de bani se face ca să speli niște bani, să încerci să-i introduci în circuitul legal. Cei vizați sunt oamenii de afaceri pentru că spălarea de bani se leagă de bani. Modalitățile de săvârșire sunt diverse.
Spălarea de bani, fără excepție, nu este o infracțiune de sine stătătoare. Ea are nevoie de o infracțiune premisă, asta înseamnă că este în strânsă legătură cu evaziunea fiscală, dar și cu orice alt fel de infracțiune. Dacă printr-o modalitate de săvârșire a unei înșelăciuni, un domn a obținut niște bani și încearcă să-i introducă într-o societate, într-un cont bancar și ulterior să-i retragă, ne putem confrunta cu mici excepții și cu mici rețineri cu infracțiunea de spălare de bani.
În ziua de azi, spălarea de bani pentru a putea subzista nu poate să fie singură. Asta înseamnă pentru noi mai mult de muncă.", a spus Neagu Claudiu.
„Biroul dumneavoastră lucrează și cu alți parteneri din străinătate, alte instituții publice pentru infracțiunile de care vă ocupați?”, a întrebat Laura Duță.
„Avem o colaborare foarte bună inclusiv cu administrații și cu instituții din cadrul țării noastre precum și prin parchetele competente. Există o cooperare europeană și chiar internațională prin care noi putem să obținem informații despre alte societăți, alte persoane. De aceea spun că fără o strânsă legătură și fără o cooperare nu putem să ajungem la rezultatul care ne interesează pe toți, și anume acela de a afla și de a prinde toți infractorii.”, a spus Cms. Neagu Claudiu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu