Dumitrel, CJ Alba, dă 3 milioane de euro pe ”futurism”, dar nu găsește 6500 pentru un monument istoric din secolul XIII

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Un ong susținut de guvernul Ungariei, adică de Viktor Orban, a cumpărat trei monumente istorice în Alba, județul Unirii. Biserica de piatră, construită în secolul XIII, în Șibot, Turnul și Pivnița de Piatră, din aceeași localitate, au fost vândute în aceeași zi fundației Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért.  

Suma tranzacției reprezintă echivalentul a 6500 de euro. Bani pe care consiliul județean condus de național-liberalul Ion Dumitrel nu i-a găsit în buget, așa că nu și-a exercitat dreptul de preemțiune.

Opoziția susține că Dumitrel, președintele CJ Alba, a întocmit toate documentele necesare pentru ca statul român, prin Direcția Județeană pentru Cultură Alba, să se retragă din fața intereselor UDMR și ale statului ungar în Șibot. Ca dovadă, sunt prezentate trei adrese, întocmite de Direcția Județeană pentru Cultură, aflată în subordinea lui Dumitrel, de către primărie și de Consiliul Județean, prin care se refuză explicit cumpărarea ansamblului istoric.

Aflat de 20 de ani la conducerea județului, ”baronul” Dumitrel nu s-a obosit să explice de ce nu a găsit 30.000 de lei pentru monumentele din Șibot. Presa locală susține că există  o explicație: rotativa la alocarea banilor publici de către Consiliul Județean! Doar că în Alba, această rotativă nu funcționează ca în alte județe, unde dacă în acest an e finanțată mai bine o localitate, din bugetul anului viitor urmează să primească bani o alta și așa mai departe. În mandatele lui Dumitrel, rotativa înseamnă că după Blaj e finanțat...tot Blajul.

În anul în care nu a găsit 6500 de euro pentru un monument din secolul XIII, Dumitrel ”spărgea” 3 milioane de euro pe o construcție futuristă, Podul minciunilor, din Blaj. În fapt, un banal pasaj peste calea ferată, ridicat în 1969, care putea fi renovat cu o sumă mult mai mică. De ce s-a finanțat transformarea unui pasaj utilitar într-un obiectiv turistic, proiect fără șanse, dar a fost înstrăinat un obiectiv istoric și turistic cu valoare de patrimoniu național?

În spate s-ar fi relația extrem de strânsă și lucrativă între Dumitrel și primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, cu care împarte fondurile județului de patru mandate. Fără să mai amintim de firma, evident, germană, din Sibiu, care a construit Podul suspendat al minciunilor, scrie abnews.ro.

Cât privește disputa în justiție pe terenul adiacent ansamblului istoric, vândut odată cu Biserica de piatră, scandalul arată doar cât de bine sunt administrate instituțiile subordonate Consiliului Județean. Un localnic din Șibot, Adrian Căstăian, declara evz.ro că a cumpărat legal terenul în 2019 de la vecini care îl aveau în proprietate de trei generaţii şi acuză că vânzarea acestuia către ONG-ul maghiar nu este legală. „S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a mai merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar.Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins intabularea dreptului de proprietate”, a spus proprietarul terenului. Localnicul s-a intabulat pe o parte care este cimitir şi o parte monument istoric, respectiv Pivniţa de piatră. Turnul bisericii, din ce am studiat, nu este intabulat, spune avocatul ong-ului care a cumpărat cele trei monumente și terenul adiacent.

Statul român, respectiv Consiliul Județean care a refuzat să își exercite dreptul de preemțiune, nu spune nimic, ocupat cu campania electorală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel