EXCLUSIV  Directiva Copyright. CENZURĂ: Cum te vei trezi cu postări șterse de pe Facebook

selfie
selfie

Directiva ”Copyright” a stârnit nenumărate nemulțumiri în rândul europenilor, cu toate acestea ea este în Parlamentul European așteptând să fie votată.

Postezi clipuri și poze pe rețelele de socializare? S-ar putea să primești bani, conform noii directive europene pentru reglementarea drepturilor de autor. Însă, acest lucru are, din păcate, din perspectiva aceleeași directive, o limitare drastică, ce va apărea după ce filtrele vor fi implementate. Selfie-urile ar putea deveni din ce în ce mai rare.

O situație clasică este cea în care userii uploadează clipuri în conturile lor. Care clipuri pot purta elemente de drepturi de autor și nu vor mai fi acceptate, după cum au spus pentru DCNews Victor Negrescu, prorector SNSPA, și Bogdan Manolea, directorul executiv al ApTI:

”Dacă noi postăm ceva pe facebook, atunci acesta câștigă bani. Și atunci ar trebui să existe o taxare. Pe care o plătește individul, fie facebook-ul, către cel care a pus poza. Dreptul de autor al celui care a făcut poza. Și intervine articolul 13. Este filtrul. Directiva obligă platforme de acest gen să introducă un filtru. Adică, dvs. postați și facebook-ul citește și vă spune dacă aveți voie să postați sau nu. Youtube are, deja, un roboțel care face acest lucru”, a explicat Victor negrescu.

Un nou tip de cenzură

Dacă postezi un clip cu tine undeva într-un loc public, dar pe fundal se aude muzică, filtrul acționează:

”Dacă pe fundal este o piesă muzicală în vogă și se aude pe clipul celui care se filmează, de exemplu, mâncând o strachină de ceva, îi va fi dat jos videoclipul, pe motiv că incorporează conținut neautorizat pentru difuzare” a precizat și Bogdan Manolea.

”Practic apare un nou tip de cenzură. O cenzură automată, făcută de un sistem informatizat. Vă dau un exemplu: parodiile. Dacă faceți un filmuleț în care parodiați și intercalați imagini cu subiectul de le vreo televiziune, acesta va fi interzis. Nu contează că durează doar trei secunde. Filtrul vă va interzice să puneți, de exemplu pe Youtube, conținut făcut de altă televiziune. Dacă postezi o poză simplă, făcută de tine, atunci nu-i nicio problemă. Nici alte site-uri nu vor mai putea să folosească sursele libere pentru fotografii, de exemplu”, a mai precizat Victor Negrescu.

Întreaga dezbatere privind Directiva ”Copyright” și efectele sale negative asupra publicării de conținut liber pe site-urile de socializare sau preluarea lor de către motoarele de căutare o puteți urmări în extrem de interesantul material video realizat în studioul DCNews:

VIDEO

Youtube video image

Citește și:

Directiva Copyright, art. 11. Manolea: Vor suferi jurnaliștii independenți, bloggerii și trusturile naționale

Directiva Copyright, Art. 11: Căutarea pe Google, schimbări majore. Ce nu veți mai găsi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel