Este posibil să fi observat că furtunile nu sunt chiar pe placul prietenului tău blănos. Cu siguranță, el nu este singurul, de fapt, mulți câini experimentează această frică declanșată de sunete puternice, iar în cazul furtunilor, acest stimul poate fi tunetul, dar, în unele cazuri, poate fi și zgomotul ploii sau vântului.
Dacă patrupedul tău se teme de tunete sau de furtuni, există măsuri pe care le poți lua pentru a-l ajuta să se simtă mai calm și mai în siguranță în timpul furtunilor.
De la crearea unui spațiu confortabil la încercarea de a-l ține distras și concentrat, am adunat câteva modalități prin care poți fi alături de câinele tău în timpul acestor episoade.
Frica de tunete este o problemă comună pentru câini. Este caracterizată de o teamă extremă față de orice zgomot asociat cu furtunile.
Este comun pentru mulți câini care dezvoltă o frică de tunete să reacționeze negativ și la alte schimbări meteorologice care apar în timpul furtunilor, cum ar fi fulgerele, vânturile puternice sau ploaia. De asemenea, ei pot simți și schimbările de presiune care anunță apropierea unei furtuni și pot începe să manifeste anxietate cu mult înainte să ne dăm seama de cauză.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Face parte din strategia de supraviețuire a unui animal să fie speriat de lucruri pe care nu le-a experimentat înainte - mai ales dacă acestea produc o reacție negativă puternică, cum ar fi frica. Deși noi știm ce este o furtună, dacă un câine nu a experimentat niciodată așa ceva înainte, este ușor de înțeles că el ar putea considera că este un pericol. Ploaia torențială, vântul, fulgerele, toate însoțite de tunete puternice. Cu siguranță intră în categoria lucrurilor înfricoșătoare.
Orice experiență care produce o emoție negativă puternică, cum ar fi frica, îl va sensibiliza. Altfel spus, un câine nu se va obișnui cu asta, ci va deveni tot mai temător cu fiecare expunere - și astfel o frică devine o fobie.
Atunci când câinii experimentează temeri legate de furtună, aceștia vor prezenta următoarele simptome:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Găsește un spațiu într-o cameră unde câinele tău se simte confortabil, departe de ferestre și uși. Dacă patrupedul este obișnuit să fie în cușcă și îi place să fie acolo, poți folosi asta, acoperită complet cu o pătură, pentru a crea o „ascunzătoare”.
Asigură-te că este confortabil și are un bol pentru apă fie înăuntru, fie în afara cuștii. Dacă patrupedul are jucării preferate, pune-le acolo.
Dacă însă patrupedul are un „spațiu sigur” preferat (cum ar fi sub o canapea sau pat), asigură-te că și acel loc este confortabil și lasă-l să îl folosească. Depinde de câine să decidă unde se simte în siguranță. Este important ca acest spațiu sigur să fie întotdeauna disponibil și accesibil câinelui (indiferent dacă sunt sau nu furtuni).
Dacă știi că sunt prognozate furtuni, asigură-te că a avut șansa să meargă la toaletă. Să aibă nevoie disperată să meargă la toaletă, dar să nu poată din cauza unei furtuni puternice va face lucrurile mult mai rele.
Dacă furtuna poate coincide cu ora mesei câinelui, ia în considerare să îl hrănești puțin mai devreme, deoarece câinii nu vor mânca dacă sunt speriați, anxioși sau înspăimântați, potrivit Purina.co.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu