Deși cuptorul cu microunde ne ajută să economisim timp, nu întotdeauna este recomandat să-l folosim, potrivit experților. De fapt, încălzirea apei în acesta poate prezenta anumite riscuri pe care este bine să le cunoaștem pentru a le evita pe cât posibil.
Există invenții care ne fac viața puțin mai simplă și una dintre ele este cuptorul cu microunde. Primele cuptoare cu microunde erau scumpe și puțin accesibile pentru toată lumea, însă acum, puține sunt casele care nu au unul.
Cei care nu au achiziționat un cuptor cu microunde au făcut această alegere deoarece nu toată lumea este convinsă că este cea mai bună modalitate de a încălzi mâncarea. Experții o descurajează în unele cazuri, cum ar fi, de exemplu, pentru încălzirea apei.
Cuptorul cu microunde este un electrocasnic foarte util atât timp cât este folosit corect. Ne ajută în câteva minute să încălzim, să dezghețăm și chiar să gătim unele alimente, este ideal pentru a câștiga puțin timp dimineața și pentru a evita murdărirea mai multor recipiente, însă nu întotdeauna este recomandat în toate situațiile. De fapt, experții recomandă să nu-l folosim pentru a încălzi apa.
Încălzirea apei în cuptorul cu microunde poate provoca supraîncălzire, care este denumirea acestui fenomen în care apa, atingând o anumită temperatură, poate deveni instabilă și poate exploda, provocând arsuri și chiar răni, dacă recipientul în care a fost încălzită este, de asemenea, deteriorat. Acest lucru se întâmplă din cauza modului în care cuptorul cu microunde încălzește apa.
"Când încălzim apă într-o oală, căldura se transferă prin convecție, de jos în sus. Observăm cum bulele se ridică", explică chimista Deborah García în Comer. "Cu toate acestea, cuptorul cu microunde încălzește prin radiație, orientând moleculele de apă într-o singură direcție. Astfel, lichidul, în anumite condiții, poate atinge 100°C fără a începe să fiarbă." Acest fenomen este cunoscut sub numele de supraîncălzire, care înseamnă încălzirea unui lichid peste punctul său de fierbere.
Acest punct este instabil și poate genera o cantitate mare de abur, ceea ce poate face ca, în cazul unei ușoare vibrații, să iasă din recipient. Pentru a evita acest lucru, se recomandă folosirea unui recipient care este destul de uzat și are câteva urme pe suprafața sa, astfel încât bulele să aibă unde să se atașeze și să poată fierbe în mod normal.
De asemenea, se poate adăuga o lingură de lemn în apă pentru a preveni acest lucru și FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) recomandă adăugarea unui tip de substanță dizolvată, cum ar fi cafeaua, zahărul sau chiar o pungă de ceai, pentru a evita aceste incidente, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu