EXCLUSIV  De ce nu mai merg la vot oamenii de la sate? Trei mari explicații pentru care urbanul mătură cu ruralul ca prezență de vot, dar nu trebuie să plecăm după fentă

foto: Asociația Vatra Satului Săcădate
foto: Asociația Vatra Satului Săcădate

Expertul în comunicare Antonio Momoc a explicat, în cadrul emisiunii DC Votez de la DC News, de ce prezența la vot în mediul urban este semnificativ mai mare decât în rural la alegerile prezidențiale.

Potrivit explicațiilor oferite de Momoc, fenomenul este rezultatul unui cumul de factori care țin atât de migrație, cât și de lipsa implicării partidelor politice în comunitățile rurale. Dar și a ofertei electorale.

„O parte a electoratului pur și simplu nu mai există în rural, pentru că a emigrat în străinătate, chiar și sezonier. Pe de altă parte, electoratul rural s-a mutat în orașe din România, în căutarea unui loc de muncă”, a spus Momoc.

El a subliniat că, spre deosebire de anii trecuți, partidele politice tradiționale nu mai reușesc să mobilizeze eficient alegătorii din zonele rurale. „PSD, de exemplu, nefiind implicat, nu a mai dat indicații clare de mobilizare la firul ierbii, așa cum făcea în trecut. Iar partidele noi nici nu au structuri puternice la sat, nici primari mulți în acele zone”, a explicat sociologul.

Această lipsă de mobilizare, combinată cu scăderea demografică din rural și lipsa încrederii în candidații aflați în cursa electorală, face ca votul rural să conteze din ce în ce mai puțin.

Dar totuși, să nu plecăm după fentă. Un vot masiv în urban nu înseamnă neapărat că ar fi favorizat un anumit candidat.

Antonio Momoc atrage atenția că votul urban nu trebuie interpretat simplist. „Urbanul nu înseamnă doar clasa de mijloc sau oameni cu studii superioare. Avem și urban mic, cu probleme sociale și economice majore. Așadar, ar fi naiv să credem că votul urban merge în mod automat către un anumit candidat”, a conchis el.

Declarația completă a lui Antonio Momoc, despre diferența mare în mediul urban față de cel rural ca prezență de vot, la alegerile prezidențiale din România.

„Avem o parte a electoratului care efectiv nu mai există în rural pentru că a emigrat în străinătate, chiar și sezonier. Pe de altă parte electorat rural a migrat spre urban unde sunt oferite mai multe locuri de muncă, inclusiv în orașele din România. Pe de altă parte nu mai există forța partidelor politice. Vedem că partidele politice tradiționale, cel puțin unul foarte important și mă refer la PSD, nu a dat vreo indicație ca alte dăți, nu a mobilizat la firul ierbii unde ar fi putut avea aceste structuri de masă. Partidele noi nu au mari structuri la nivel rural, nu au primari mulți.

Toate aceste lucruri la un loc fac ca ruralul să conteze mai puțin la vot. Fie nu mai sunt oameni în zona rurală, fie nu sunt suficient de mobilizați și fie nu cred în cei doi candidați care s-au prezentat în fața lor. Pe de altă parte urbanul nu înseamnă doar oamenii din categoria clasei de mijloc și de sus, oameni cu studii superioare. Mult urban în România e și urban mic, cu probleme cu economice și sociale. Nu ne spun aceste cifre foarte mult.

Am fi naivi să credem că dacă s-a votat mai mult în urban votul a mers către un anumit candidat”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel