EXCLUSIV  De ce e China interesată de prelungirea războiului din Ucraina. Istoricul Daniela Zaharia: Nu văd de ce Xi Jinping ar renunța la un asemenea avantaj / video

Xi Jinping, prima discuție telefonică cu Volodimir Zelenski după invazie. "China a fost întotdeauna de partea păcii" / Foto: Agerpres
Xi Jinping, prima discuție telefonică cu Volodimir Zelenski după invazie. "China a fost întotdeauna de partea păcii" / Foto: Agerpres

Daniela Zaharia, istoric, specialist în Orientul antic și Asia, director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei al Universității din București, a fost invitată la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre motivele pentru care China e interesată de prelungirea războiului din Ucraina. 

Daniela Zaharia a explicat ce înseamnă declarația făcută de Xi Jinping și Vladimir Putin. Potrivit istoricului, ea are semnificații diferite pentru fiecare lider. Pentru Putin, pacea este doar un discurs fără consistență reală, deoarece Rusia nu dorește cu adevărat pacea. Economia de război a devenit atât de crucială pentru Rusia încât este mai profitabil pentru țară ca războiul să continue, indiferent de rezultat.

„Cei doi președinți (n.r. - Xi Jinping și Vladimir Putin), într-un comunicat de presă, s-au declarat de acord cu posibilele soluții politice pentru războiul din Ucraina. Ambii au vorbit foarte mult despre pace, inclusiv Vladimir Putin, (...) și de asemenea critici foarte acerbe din partea celor doi la adresa Occidentului și la adresa Statelor Unite. Ce înseamnă această declarație pe care au făcut-o în comun cei doi lideri politici? Ce înseamnă această înțelegere între cei doi?”, a întrebat Oana Stănciulescu. 

„Înseamnă lucruri diferite dacă le privim din perspectiva lui Vladimir Putin, din perspectiva Chinei și din perspectiva ambilor, deci sunt trei direcții în care pot fi analizate toate discuțiile.

Ce înseamnă pacea pentru Vladimir Putin? Nu cred că are mult sens să discutăm fracturile logice din discursul public al președintelui Rusiei, sunt destul de evidente pentru toată lumea de câțiva ani.  Ce pot să spun este că, în mod clar, Rusia nu vrea pace.

Sunt analize care arată că Rusia a devenit atât de dependentă de economia de război, că practic o ține în viață, încât nici nu mai contează rezultatul. Cel mai important lucru este ca războiul să continue, este mai profitabil pentru Rusia să continue războiul decât să se oprească, indiferent care ar fi rezultatul războiului.", a spus Daniela Zaharia. 

 

China nu dorește ca războiul din Ucraina să se încheie

Potrivit istoricului, nici China nu este interesată de încheierea războiului din Ucraina și nu a luat măsuri concrete pentru a încuraja încheierea conflictului.

„În privința Chinei, lucrurile sunt în nuanțe semnificativ diferite. Nici China nu are interesul ca războiul din Ucraina să se încheie, nu a făcut nimic practic în sensul încurajării încheierii acestui conflict. Sigur că, anul trecut, China a lansat cu mare vâlvă un plan de pace pentru Ucraina. Nu însemna nimic. Era o listă de declarații de principii: e bine să fie pace, nu e bine să fie război, este bine să avem armonie și așa mai departe.

A fost respins pentru că nu însemna nimic, nu avea un conținut. Avea numai declarații de principii, nu era un plan. Un plan presupune o bază de negociere, niște etape, un calendar de lucru, un set de participanți la discuții.", a spus istoricul. 

 

 De ce China e interesată de prelungirea războiului

Conform istoricului Daniela Zaharia, China este interesată de prelungirea războiului din Ucraina din mai multe motive.

„Războiul produce mai multe efecte. În primul rând, observați că este pentru prima oară când vedem China luată în considerare ca actor global, în mod concret, într-o situație care interesează aproape pe toată lumea. E prima oară.

În al doilea rând, prelungirea războiului pentru China înseamnă că Rusia rămâne o țară nefrecventabilă, rămâne o țară slăbită în plan internațional, izolată, cu o economie care depinde din ce în ce mai mult de China. Moneda străină cea mai importantă, în acest moment, în Rusia este yuan-ul.

În acest moment, studenți ruși, în afara țării, sunt de trei ori mai mulți în China decât în SUA. Deci, China este aparatul de oxigen al Rusiei. Asta ține Rusia într-o stare de dependență. Rusia este semi-vasalul Chinei în acest moment. Prin urmare, această situație este foarte avantajoasă și nu văd de ce un lider destul de pragmatic și realist, ca Xi Jinping, ar renunța la un asemenea avantaj.", a spus Daniela Zaharia.

 

 Xi Jinping, un lider frecventabil

Istoricul susține că Xi Jinping nu poate sprijini deschis și excesiv Rusia, deoarece dorește să rămână un lider respectat pe scena internațională.

„Pe de altă parte, China mai are și alte interese. Xi Jinping trebuie să vorbească despre pace și să o susțină și nu poate să ajute pe față și prea mult Rusia pentru pentru că Xi Jinping, spre deosebire de Putin, este un lider frecventabil. Lumea îl  primește, lumea se întâlnește cu el și el vrea să fie în continuare văzut in felul acesta. Dacă vrei să fii un actor internațional și să joci jocul, așa trebuie să faci, nu ca Putin care, în acest moment, este complet discreditat.", a spus Daniela Zaharia la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.  

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel