Cuvinte INTERZISE prin lege pe numerele de înmatriculare. Ce trebuie să știe șoferii

Cuvinte INTERZISE prin lege pe numerele de înmatriculare. Ce trebuie să știe șoferii / Foto: Pixabay
Cuvinte INTERZISE prin lege pe numerele de înmatriculare. Ce trebuie să știe șoferii / Foto: Pixabay

Anumite tipuri de combinații la numerele de înmatriculare sunt interzise prin lege. Vezi în articol ce nu ai voie să scrii pe numărul mașinii tale.

Regulamentul Rutier nu mai permite anumite tipuri de combinații la numerele de înmatriculare, transmite Realitatea Plus.

Potrivit noii legislații a Codului rutier, sunt interzise din oficiu conotațiile care conțin numere de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă.  Cel mai recent studiu arată că în topul preferințelor românilor sunt numerele de înmatriculare care conțin tentă sexuală sau obscenă, însă acest lucru va fi interzis.

Fără “I” sau “O” la început

De asemenea, autoritățile au decis să restricționeze combinațiile de litere care încep cu “I” sau “O”, și asta pentru că sunt asemănătoare cu cifrele 1 și 0, iar în condiții de vizibilitate redusă acestea pot fi ușor confundate. 

Autoritățile nu mai permit, totodată, posibilitatea preferențială ca numerele de înmatriculare să conțină numele persoanelor. Sunt foarte multe femei care preferă ca numerele de înmatriculare să înceapă cu "Ela" sau "Ana", în vreme ce bărbații preferă varianta "Ion".

Ce se întâmplă dacă deja ai un asemenea număr de înmatriculare

Persoanele care, conform noilor proceduri, au numărul de înmatriculare restricționat pot să circule în continuare cu autoturismul până la radierea acestuia sau până când va vinde mașina, iar noul cumpărător va schimba numărul. 

Gestul din trafic taxat dur

Dacă pentru mulți șoferi regulile de circulație de opresc la semnele marcate, situația nu este așa, iar în Codul Rutier sunt prevăzute o mulțime de alte reguli de care unii abuzează. 

Orice mașină vine la pachet cu un claxon, iar dacă ești șofer și ai crezut până acum că claxonul este un accesoriu de pe volan pe care trebuie să-l apeși obligatoriu ori de câte ori ai chef, doar ca să te afirmi în coloanele de mașini, când vezi o pisică, când vrei să depășești primul sau când îi spui unui om "nu traversa, trec eu acum", ar trebui să te oprești.

Potrivit legii, "mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei".

Mai mult decât atât, potrivit articolului 148, alin 14 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, "şoferilor le este interzis să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

În ceea ce privește amenda pe care o primești dacă mai abuzezi de claxon, așa cum spuneam, se încadrează în clasa a doua de amendă, adică primești 4 - 5 puncte de amendă. Ce înseamnă asta mai exact? Un punct de amendă valorează 145 de lei, iar cele 4 - 5 puncte pe care le poți obține în trafic doar pentru claxonare valorează între 580 - 725 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel