Pentru a asigura o intervenție eficientă în cazurile de pierdere a auzului, Alice Popa, președinte Asociația Koala - RAV, subliniază necesitatea implementării screeningului auditiv neonatal și a implanturilor cohleare timpurii pentru copiii cu deficiențe de auz.
Alice Popa, președinte Asociația Koala - RAV, a vorbit despre importanța îngrijirii urechii și a auzului, subliniind că Ziua Internațională a Auzului, sărbătorită pe 3 martie, reprezintă o oportunitate importantă pentru a crește conștientizarea asupra sănătății auzului. Aceasta a explicat, de asemenea, că este esențial să discutăm deschis despre acest subiect și să avem grijă de auzul nostru, întrucât pierderile de auz pot fi prevenite sau gestionate mai eficient prin intervenții timpurii.
„Sunt președinte al Asociației Koala - Reabilitate auditiv-verbală, sunt psiholog și terapeut pentru copii purtători de implant cohlear și sunt, de asemenea, părinte al unui copil purtător de implant cohlear, un copil minunat care a avut șansa să primească un implant destul de devreme, dar asta prin fondurile noastre proprii. De aceea, tot acest aspect ne-a împins spre a lupta pentru purtătorii de implant cohlear, spre a le oferi condiții cât mai bune și acces la această tehnologie.
Data de 3 martie este Ziua Internațională a Auzului. Organizația Mondială a Sănătății ne transmite să facem din îngrijirea urechii și a auzului o realitate pentru toți și ne spune că putem lua măsuri astăzi pentru a ne asigura o sănătate bună a auzului pe tot parcursul vieții. Deci este extrem de important să discutăm și să avem grijă de auzul nostru", a spus Alice Popa.
Alice Popa a vorbit despre răspândirea pierderii auzului la nivel global și național, subliniind faptul că aproximativ 460 de milioane de persoane, dintre care 34 de milioane sunt copii, se confruntă cu deficiențe de auz. Aceasta a menționat că pierderea auzului este o problemă netratată suficient și că tehnologiile moderne contribuie la această problemă. De asemenea, președinte Asociației Koala a subliniat necesitatea unui număr mai mare de implanturi cohleare în România pentru a trata toți copiii cu deficiențe de auz.
„Pierderea auzului este răspândită și netratată suficient. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 460 de milioane de persoane la nivel global, adică aproximativ 5% din populație, se confruntă cu deficiențe de auz. Dintre aceștia, 34 de milioane sunt copii ce au deficiență de auz. În momentul de față, la nivel global, una din cinci persoane suferă de pierdere de auz și până în 2050 se preconizează că se va ajunge la una din patru persoane. Din păcate, nu e încurajator, dar se întâmplă în principal din cauza dispozitivelor, din cauza tehnologiilor căror ne supunem zi de zi, microfoane, căști în urechi și așa mai departe. Toate lucrurile astea duc la pierdere de auz în timp.
În România, se nasc anual aproximativ 600 de copii cu deficiență de auz. La fiecare 1000 de nașteri, 2 până la 3 copii suferă de deficiență de auz. În 2023, în România s-au născut circa 150.000 de copii, adică aproximativ 450 dintre ei sunt depistați cu hipoacuzie.
Prin Programul Național de Tratament al Surdității au fost făcute aproximativ 200 de implanturi cohleare anul trecut. Dintre acestea, 50 până la 70 sunt bilaterale, asta înseamnă că un număr maxim de 150 de copii primesc implanturi, ceea ce ne duce la întrebarea: „Ce se întâmplă cu ceilalți”. Deci, am avea nevoie de mai multe implanturi astfel încât să fie tratați toți ceilalți copii", a spus Alice Popa.
Alice Popa a subliniat importanța screeningului auditiv neonatal pentru montarea timpurie a aparatelor auditive și implanturilor cohleare, însoțite de intervenții timpurii. Ea a subliniat că implantarea cohleară ar trebui luată în considerare pentru copiii cu pierderi semnificative de auz și că acest proces necesită o echipă multidisciplinară, dar și servicii de urmărire.
„Screeningul auditiv neonatal ar trebui să fie în vigoare pentru a permite montarea timpurie a aparatelor auditive și a implanturilor cohleare împreună cu intervenția timpurie. Implantarea cohleară ar trebui luată în considerare pentru toți acei copii cu niveluri mai mari de pierdere a auzului.
Implantarea copiilor necesită acces la o echipă multidisciplinară. Avem nevoie de chirurgi pregătiți în acest sens, avem nevoie de audiologi care ulterior să regleze aceste dispozitive, avem nevoie de logopezi și de psihologi care să lucreze cu familia, cu copilul.
De asemenea, copiii cu implant cohlear necesită servicii de urmărire: reglaje ale dispozitivelor, reglaje ce sunt făcute de către audiologi, au nevoie de servicii de abilitare auditiv-verbală, au nevoie de acces la piese de schimb pentru că aceste dispozitive sunt niște dispozitive tehnice și bineînțeles că unele piese se pot strica, avem nevoie de consumabile și de reparații ale acestor procesoare", a spus Alice Popa la conferința „Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective”, organizată de DCNews Media Group.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News