Cum a ajuns președintele României să aibă puterea unui monarh deși ar trebui să arbitreze. Părinții Constituției au ales a treia cale

Invitații emisiunii DC Votez de la DC News au analizat ambiguitățile sistemului politic din România, în contextul atribuțiilor președintelui și a rolului acestuia în raport cu Guvernul, partidele și Constituția. Un rol foarte mare pe care președintele îl are, aproape de monarh, inclusiv cu atribuții executive, deși el ar trebui constituțional să fie doar un arbitru politic intern.

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat că România se află într-o zonă hibridă, în care președintele ar trebui să fie „arbitrul deasupra partidelor”, dar acest lucru devine imposibil în practică. El a atribuit puterea președintelui ca fiind a unui cvasi-monarh.

„Cei care au scris Constituția au ales a treia cale, a existat dezbatere privind sistemul: Monarhie sau republică parlamentară sau prezidențială. România e o republică, dar președintele trebuie să fie arbitrul care stă deasupra partidelor, lucru imposibil dacă câștigi alegerile cu sprijinul partidelor. El trebuie să arbitreze, dar are peste 5 ani alegeri. Sunt articole în Constituție care fac aproape imposibilă reîntoarcerea la monarhia constituțională”, a punctat jurnalistul.


Ciprian Necula, sociolog, a subliniat caracterul confuz al sistemului românesc, pe care l-a definit ca fiind „semi-prezidențial”, dar lipsit de claritate:

 „Discutând despre sistem, acesta este puțin confuz. Un sistem semi-prezidențial în care pe de o parte președintele României are un rol executiv, pe de altă parte nu îl are. Sau e limitat, dar nici acolo nu e clar. S-a ajuns chiar și la Curtea Constituțională dacă nu mă înșel, cine merge la Consiliul European, președintele sau premierul”.      

Bogdan Bucur, istoric, a adus o perspectivă constituțională, explicând că atribuțiile președintelui sunt mai clare doar în domenii precum politica externă și securitatea națională:

„Constituția prevede că președintele gestionează politica externă și de securitate. Restul ține de Guvern. Doar dacă nu este invitat președintele sau nu este pe agendă o temă de siguranță națională, merge premierul”, a explicat el.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel