Cristian Sima, țeparul care și-a păgubit clienții cu milioane de euro, o duce bine-mersi în Elveția, de unde face "dezvăluiri" în presa din România, scrie enational.ro.
De unde nu mai avea nici bani de avion, traieste linistit in cea mai scumpa tara din Europa. Cele peste 60 de plangeri penale si cateva zeci de procese civile nu-l deranjeaza prea tare. In aprilie a fost audiat de o comisie rogatorie, pentru inselaciune si spalare de bani, dar cerere de extradare nu s-a facut inca. De ce merg atat de incet lucrurile? Cu cat si-a pagubit clientii? Ce afaceri periculoase a mai invartit si mai ales CINE L-A PROTEJAT atata vreme? Ce arata un raport tinut la secret si ce au marturisit inculpatii in acelasi dosar?, mai scrie sursa citată.
Oamenii lui Sima au vorbit
Potrivit informatiilor noastre, gaura data de tepar este de peste 20 de milioane de euro. Cifra vehiculata in mass-media, lansata chiar de Sima, se invartea in jurul a 2,5 milioane euro. Dar, de fapt, vorbim de un prejudiciu de zece ori mai mare. Afacerile WBS, firma teapa, si ale Bursei din Sibiu, unde Sima era presedinte sunt conectate.
Cei patru urmariti penal in acelasi dosar, angajati si apropiati ai lui Sima, au facut declaratii complete. Sima ar fi fugit din tara dupa ce autoritatile l-au anuntat ca urmeaza un control la Bursa din Sibiu (Sibex). Sima incerca sa foloseasca Sibex pentru a acoperi gaurile din propria firma. A sters-o, cand si-a dat seama ca urmeaza sa fie tras la raspundere.
Bursa din Sibiu, raportul "uitat"
Evenimentul zilei, cel care anunta fuga brokerului tepar, a pus reflectoarele pe pagubitii de la WBS: vedete, politicieni, oameni de afaceri cunoscuti. Nimeni n-a mai cerut raportul CNVM de la Sibex. Din informatiile noastre, concluziile sunt devastatoare, dar raportul este tinut secret. Sima a vut noroc pentru ca in 2013 nou-nascuta ASF preia CNVM-ul. Dar nu e doar asta.
Nu putem pune doar pe seama sansei faptul ca Sima a fost ocolit de "baieti", desi a fost acuzat de diverse fapte penale, asa cum a tot scris presa. Pentru acuzatii mult mai putin importante, altii intrau imediat in colimator. In piata se stia ca este protejat de Alina Bica si Elena Udrea, cele doua bune prietene care taiau si spanzurau in regimul Basescu. Udrea l-a sprijinit din umbra, la nivel politic, iar Alina Bica impunea in lumea magistratilor.
Ce oferea Sima pentru protecție
Ramane ca procurorii sa afle, daca vor, ce oferea Sima pentru acest sprijin. Se folosea doar de influenta sa in mass media, ca actionar hotnews, sau existau si legaturi oneroase, de afaceri, intre personajele povestii de "succes" amintite. Cert este ca, dupa ce intervine un astfel de sprijin, de sus, dureaza o vreme pana ce institutiile recupereaza timpul pierdut. De aici, speram intarzierea cu care se misca ancheta in cazul Sima. Dar, cum si astazi Sima se lauda cu protectia de care se bucura in Romania, ramane de vazut.
Legătura între Udrea și Sima, în Evenimentul Zilei
Teparul le-a spus unor prieteni ca este aparat de „Evenimentul zilei" si de Robert Turcescu. Informatia a ajuns unde trebuie, dar ar putea fi trecuta cu vederea. La cate minciuni spune Sima, nu ar fi decat una in plus. Daca nu ai citi „Evenimentul zilei". O legatura evidenta intre Udrea si Sima poate fi facuta din lectura paginilor „Evenimentului zilei". Dan Andronic a si recunoscut la DNA ca a vandut 90% din actiunile EvZ catre Elena Udrea, prin intermediul lui Dinu Pescariu. Iar „Evenimentul" ii acorda spatii ample brokerului fugar, ii preia postarile si atacurile diversioniste prin care incearca sa isi creeze o imagine de expert, sa stearga imaginea de tepar si sa castige timp. Din pacate pentru el, vorba lui Robert Turcescu, alt aparator al teparului, ceasul bate. Tic-tac.
Cronica scandalurilor în care a fost băgat Sima
In 2012, izbucnea un mega-scandal in lumea afacerilor. Supranumit brokerul vedetelor, Cristian Sima disparuse din tara, dupa ce a golit conturile clientilor care ii incredintasera banii pentru investitii la bursa. Cum a reusit sa pacaleasca pe toata lumea? Sima era un om de afaceri controversat,mult inainte sa dea marea teapa, in 2012.
A infiintat WBS Holding in 1997. Firma era inregistrata in Insulele Virgine si investea pe bursele externe. Mai detinea si WBS Romania, unul dintre micii intermediari de la Bursa de Valori Bucuresti, dar care devenise foarte activa la Bursa din Sibiu. Folosind mass media, de la televiziunile unde aparea la talkshow-uri pana la hotnews, unde avea 10% din actiuni, Sima reusise sa-si creeze o imagine de expert in pietele financiare. Teparul patrunsese in inalta societate, dezvoltand prietenii cu oameni politici, cu consilieri ai lui Traian Basescu (Alexandrina Gatej) sau cu oameni din showbiz ( Tudor Chirila, Irina Schrotter).
[citeste si]
In mandatul lui Traian Basescu, cariera lui Sima prinde aripi. In martie 2007, era ales administrator al Bursei de Valori Bucuresti. In august, incearca sa schimbe Consiliul de Administratie al Bursei. Nu reuseste, isi da demisia si incearca o preluare agresiva a BVB. Vicepresedintele BVB il acuza de actiuni ilegale, dar nimeni nu-l intreaba de sanatate. In decembrie, acelasi an, candideaza la functia de presedinte al Bursei. Este invins de Stere Farmache, asa ca in 2008 incepe sa-si vanda actiunile, concentrandu-se pe Bursa din Sibiu.
In 2010, revine la marea dragoste. Demisioneaza din functiile de membru in CA al Sibex si isi depune candidatura pentru presedintia BVB. O noua infrangere. Asa ca se intoarce la Sibex. In aprilie, 2011, cu sprijinul SIF-urilor, brokerul preia functia de presedinte al Sibex. Formal, se distanteaza de WBS. Isi lasa la conducere o buna colaboratoare, ca sa nu spunem mai mult: Anca Bunea. Lucrurile la Sibex incep sa scartiie, iar actionarii sunt tot mai nemultumiti.
Sima este acuzat de unii actionari ca incearca sa transfere banii Sibex intr-o banca din strainatate. Nu se sesizeaza nimeni, asa ca, in disperare de cauza, SIF-urile incearca sa-l schimbe, la inceputul lunii septembrie 2012, si sa-l traga la raspundere. Pe piata de capital circula zvonul ca Sima ar fi promis clientilor WBS, care erau si actionari ai Sibex, ca va cumpara titlurile detinute la Bursa din Sibiu si va delista operatorul de piata.
Manevra ar fi fost ilegala, dar, iarasi, nu se sesizeaza niciun organ. Sima reuseste sa amane Adunarea Generala a Actionarilor si suspenda dreptul de vot al SIF-urilor. Dar atacul disperat nu face decat sa amane deznodamantul. CNVM anunta Sibex, in septembrie, sa pregateasca actele, intrucat va urma controlul, de la 11 octombrie. Sima stie ca mai sunt doar cateva zile pana va izbucni scandalul. Fuge din tara, in Islanda, inainte ca la Sibex sa soseasca inspectorii CNVM.
Evenimentul zilei scrie ca Sima ar fi fugit din tara cu banii clientilor WBS . Sima anunta ca s-a refugiat de frica investitorilor, ca a facut investitii riscante si nu mai are decat ceva maruntis: cateva mii de euro. Printr-un divort la notar i-a transferat fostei neveste proprietatile, banii clientilor s-au evaporat, actiunile hotnews....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu