Copil rănit la piscină, dus la Chișinău cu elicopterul SMURD

Un echipaj SMURD Iaşi a efectuat, luni, a 51-a misiune în Republica Moldova pentru a transporta cu elicopterul-ambulanță un minor rănit la piscină, din raionul Soroca, la un spital din Chişinău.

Coordonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat, luni, pentru Agerpres, că pacientul a fost un băiat în vârstă de 15 ani, care s-a ales cu multiple traumatisme din cauza unei lovituri puternice în regiunea capului după ce a sărit într-o piscină, în oraşul Soroca.

„Pe parcursul zborului, pacientul fiind în stare gravă a fost monitorizat de către echipa de medici şi paramedici SMURD Iaşi. După aterizarea pe stadionul Dinamo din Capitala Moldovei, minorul a fost transportat de urgenţă la Institutul Mamei şi Copilului din municipiul Chişinău pentru intervenţii medicale", a declarat Cimpoeşu.

Prietenul adolescentului, mort în același accident

Conform publika.md, băiatul de 15 ani și un prieten al său, de 18 ani, se distrau la piscină, duminca trecută. Potrivit martorilor, ghinionul acestora a fost o săritură nereuşită în apa care avea o adâncime de peste 5 metri. Victimele au fost scoase imediat de mai mulţi oamenii care se odihneau la plajă. Deşi au încercat să le acorde primul ajutor, unul dintre băieţi nu a putut fi salvat şi s-a stins pe loc. Adolescentul de 15 ani a fost internat la terapie intensivă, la spitalul din Soroca, dar starea sa s-a agravat. Ieri, medicii au cerut ajutorul SMURD ca să-l trasporte la Chișinău.

Coordonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu a spus că de la începutul anului 2018, aceasta este a 12-a astfel de intervenţie, iar de la lansarea proiectului transfrontalier au fost efectuate 51 de misiuni aeromedicale SMURD pentru cetăţenii din Republica Moldova.

Săriturile în bazine, extrem de periculoase

La fiecare două zile, un tânăr ajunge în Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni din București cu traumatism vertebro-medular cervical, după ce a executat o săritură în apă. Este semnalul de alarmă pe care îl trag medicii, în plin sezon. Numărul cazurilor reprezintă 2% din totalitatea pacienţilor internați în Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni", în lunile de vară.

„Vrem să vorbim deschis despre acest risc pentru că puţini îşi imaginează că o simplă săritură în apă poate avea consecinţe atât de grave. Până la urmă este „doar apă", nu? La contactul cu apa, în cazul plonjoanelor de la mare înălțime, sau la contactul cu solul, în cazul săriturilor în apă de adâncimi mici, pacienţii suferă fracturi de coloană vertebrală cervicală, urmate de instalarea deficitelor neurologice, care se soldează cu paralizie (completă sau incompletă) sau cu decesul pacienților. Sfătuim tinerii să evite săriturile în apă puţin adâncă sau cel puțin să verifice adâncimea acesteia atunci când vor să facă astfel de salturi. De asemenea, primul ajutor în cazul unui traumatism vertebro-medular cervical este esențial și presupune intervenția rapidă a personalului specializat", spune dr. Niki Adrian Calina de la Spitalul de Urgenţă Bagdasar-Arseni din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel