Consumul de ciuperci pare să aibă un efect benefic asupra depresiei

Consumul de ciuperci pare să aibă un efect benefic asupra depresiei  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Consumul de ciuperci pare să aibă un efect benefic asupra depresiei / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Persoanele care mănâncă ciuperci prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta depresie.

O analiză la scară largă a persoanelor care mănâncă ciuperci sugerează că acestea prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta depresie. Asocierea este încă un mister, iar pentru moment, autorii spun că datele trebuie interpretate cu prudență. Există întotdeauna o șansă ca rezultatele să fie o simplă corelare, mai ales că mâncatul mai multor ciuperci nu pare să scadă și mai mult șansele de depresie.

Acestea fiind spuse, acesta este unul dintre primele studii observaționale mari despre consumul general de ciuperci și modul în care influențează depresia. Studiul include datele despre dieta și sănătatea mintală a peste 24.000 de adulți din Statele Unite din 2005 până în 2016.

Descoperirile nu fac diferența între diferitele tipuri de ciuperci, dar sunt în concordanță cu mai multe studii clinice pe ciuperci cu coamă de leu (Hericium erinaceus), care au descoperit că mâncatul anumitor tipuri de ciuperci poate ajuta la reducerea depresiei și a anxietății.

Ciupercile sunt foarte benefice pentru sănătate

„Studiul se adaugă listei tot mai mari de posibile beneficii pentru sănătate ale consumului de ciuperci”, spune cercetătorul în domeniul sănătății publice Joshua Muscat de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Ciupercile albe (Agaricus bisporus) sunt ciupercile cel mai des consumate în SUA și sunt pline de potasiu, despre care se crede că ajută la scăderea anxietății. Alte ciuperci comestibile, cum ar fi coama leului, sunt cunoscute că au factori neurotrofici legați de sănătatea creierului, precum și agenți antiinflamatori, despre care se crede că ajută la atenuarea simptomelor depresiei.

De asemenea, ciupercile găzduiesc o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți care ar putea contribui la efectele lor aparent antidepresive. Descoperirea va necesita mai multe studii moleculare, clinice și epidemiologice.

Cu toate acestea, există un antioxidant puternic, cunoscut sub numele de ergotioneină, conținut în ciuperci, pe care oamenii de știință îl au în vedere. Oamenii îl pot obține doar prin dietă, iar ciupercile îl au în cele mai mari concentrații dintre toate alimentele proaspete pe care le consumăm. În modelele animale recente, s-a descoperit că acest antioxidant traversează bariera sanguină care separă creierul de restul corpului, ceea ce sugerează că ergotioneina ar putea avea un anumit efect asupra sănătății neurologice.

Totodată, alte modele animale sugerează că acest antioxidant joacă un rol în sănătatea intestinului, unde există și neuroni care pot influența și starea de spirit a unei persoane. Rămâne de investigat dacă se poate spune același lucru și în cazul oamenilor, scrie ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel