Cinci organizaţii sindicale cer în instanţă anularea actelor de constituire a CEO

cornescu
cornescu

Federaţia Naţională a Muncii, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, sindicatele „Viitorul Nostru“ – Seciuri, „Dreptatea “ Rovinari şi „Umanistul“ – Minprest Rovinari au cerut în acţiunile introduse la Curtea de Apel Bucureşti, anularea actelor guvernamentale de înfiinţare a CEO, pentru că nu au fost respectate prevederile legislaţiei în vigoare, informează Gorj Domino.

Autor: Adi Stroescu

cornescuÎn opinia reclamanţilor, Guvernul nu a supus dezbaterii publice proiectul de înfiinţare a CEO în perioada prevăzută de lege, nu a chemat la consfătuiri partenerii de dialog social, încălcând astfel, legea transparenţei.

Contestaţii

Pe rolul instanţei Curţii de Apel Bucureşti au fost depuse ieri, acţiunile sindicatelor menţionate mai sus. Toate aceste organizaţii contestă înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, motivând că Guvernul a încălcat prevederile legislaţiei în vigoare. „Acţiunile în justiţie sunt întemeiate pe articolelel 1,7 şi 9 din Legea 554 privind contenciosul administrativ. Cerem anularea Hotărârii de Guvern nr.1024 din 12 octombrie 2011 dar şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Fiecare organizaţie în parte a contestat constituirea CEO “, a declarat preşedintele executiv al Uniunii Naţionale a Muncii – Oltenia, Ion Cornescu.

Acţiuni

Iată ce solicită organizaţiile sindicale în instanţa de la Bucureşti: anularea Hotărârii Guvernului nr. 1024 din 12 octombrie 2011, publicată în Monitorul Oficial nr. 744 din 24 octombrie 2011, fiind emisă cu încălcarea prevederilor legale şi suspendarea punerii în aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1024 din 12 octombrie 2011, în baza art. 15 din Legea nr. 554/2004, până la soluţionarea cauzei.

În materialul trimis instanţei, sindicatele spun că anunţul referitor la elaborarea unui act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunere spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice, aşa cum prevede art. 6, alin. 2 din Legea nr. 52/2003. „Guvernul României a publicat pe site intenţia sa de a elabora această ordonanţă la data de 30 septembrie 2011 şi a adoptat Hotărârea la 12 octombrie 2011. Actul normativ va fi adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunere spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice, aşa cum prevede art. 6, alin. 2 din Legea nr. 52/2003. Guvernul României a publicat pe site, intenţia sa de a elabora această ordonanţă la data de 30 septembrie 2011 şi a adoptat Hotărârea la 12 octombrie 2011“, mai explică reclamanţii.

Guvernul a uitat să cheme la discuţii partenerii sociali

Amintim că în şedinţa în care Guvernul a adoptat hotărârea de înfiinţare a CEO, Emil Boc, cu o oră înainte de finalul întâlnirii, şi-ar fi adus aminte că nu a chemat la discuţii sindicatele şi patronatele. Iată ce mai spun sindicatele în acţiunille depuse pe rolul instanţei de la Curtea de Apel Bucureşti: Nu au fost consultaţi partenerii de dialog social, aşa cum prevede art. 121, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 62/2011, Legea dialogului social. La Art. 9 din Legea nr. 24/2000, prevede la alin. 1 că, în cazurile prevăzute de Lege, în faza de elaborare a proiectelor de acte normative, iniţiatorul trebuie să solicite avizul autorităţilor interesate în aplicarea acestora, în funcţie de obiectul reglementării. La alin. 2 prevede că, după elaborarea lor şi încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. 1, proiectele de lege, propunerile legislative, precum şi proiectele de ordonanţe şi hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Consultativ.

Fără avize

De asemenea, organizaţiile sindicale au „descoperit“ că Guvernul nu a respectat aceste prevederi imperative şi conform art. 5 din secţiunea VI din Nota de fundamentare la Hotărârea Guvernului nr. 1024/2011, privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică sub autoritatea Ministerului Economiei, prin înfiinţarea Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia S.A. Astfel, nu există „la dosarul“ CEO, avizul Consiliului Economic şi Social şi nici avizul de la Curtea de Conturi a României. Sindicatele încheie contestaţia, precizând şi că Guvernul nu a desfăşurat consultările în cadrul consiliilor interministeriale în conformitate cu prevederile H.G. 750/2005, privind constituirea consiliilor interministeriale permanente. Au fost încălcate prevederile legale privind transparenţa.

Citeşte şi:

Companiile energetice Oltenia şi Hunedoara se vor privatiza, operațiune ce presupune concedieri

Viitoarea companie „Complexul Oltenia” ar putea avea sediul la Bucureşti

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel