Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a vorbit despre riscul instalării de centrale electrice în imobilele unde rețeaua nu permite.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a explicat cât de riscante sunt centralele electrice, dar și alte utilități ce funcționează pe curent electric, pentru siguranța locuitorilor dintr-un imobil:
„Dacă pentru gaze naturale ai nevoie de foarte multe autorizații pentru a putea ajunge la ele, pentru energie electrică sunt mai puține căi de verificare și de a te opri să faci o lucrare. În cazul gazelor naturale trebuie să faci un proiect, să ceri un ATR (aviz tehnic de racordare), să obții niște validări sub forma unor recepții care trebuie făcute, pentru branșament, pentru conductă, pentru instalați de utilizare.
La energia electrică putem cumpăra ce dorim și mergem acasă și băgăm în priză. Chiar dacă legea ar solicita și aici obținerea unui ATR, nu vine nimeni să te verifice decât dacă apar niște incidente în urma acelei acțiuni.
Pe energie electrică, oamenii apelează la sisteme de încălzire și răcire fără a solicita un ATR și modificarea de la compania de distribuție, aspect care în timp determină anumite situații. Unele sunt tehnice, de exemplu pică rețeaua și rămâi fără energie electrică pentru moment sau pe o perioadă mai lungă, dar se poate ajunge și la anumite accidente. De curând am avut o explozie la un transformator din București. Una dintre posibilele cauze este legată și de acest supraconsum care a existat în ultima perioadă. Astfel de elemente cu siguranță pot apărea și în instalațiile de utilizare a energiei electrice dacă ele nu sunt readaptate la consumurile curente.
Dacă, de exemplu, într-un un bloc ce a rămas fără energie termică, toți locatarii își vor pune centrale electrice sau alte sisteme, cu siguranță rețeaua aceea nu va duce și vom avea două situații. Fie cade rețeaua și pică energia electrică, situație favorabilă, fie ne pomenim cu un incendiu care poate să fie cu victime sau distrugeri de bunuri materiale“, a spus, la DC News, Dumitru Chisăliță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu