Dr. Dan-Răzvan Benția (SANADOR), medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre tumorile care afectează mai frecvent spațiul cerebral.
Dr. Dan-Răzvan Benția (SANADOR) a explicat care sunt cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale. Potrivit acestuia, cele mai des întâlnite sunt metastazele care dacă sunt prezente în număr mare nu pot fi operate.
„Sunt multe tipuri de tumori. Vreau să amintesc două, trei care sunt cele mai frecvente. Ele sunt zeci, dacă nu sute de tipuri, și sunt subiectul unor cursuri de neurochirurgie.
Ca și frecvență, ca și tumori benigne, cea mai frecventă este meningiomul ce se dezvoltă din foițele care învelesc creierul, meningele cerebral. Cea mai cunoscută e dura mater, e ca o pânză de corabie, ca o perdea care e la suprafața creierului. Pot fi peste tot aceste meningioame, în emisferele cerebrale, în jurul globilor oculari, în cerebel.
Au avantajul că, în general, sunt 90% benigne. Ele, teoretic, pot fi rezecate cu succes, pot vindeca pacientul.", a spus Dr. Dan-Răzvan Benția.
Dr. Dan-Răzvan Benția (SANADOR), la DC Medical și DC News
„Referitor la tumori maligne sau „la limită”. În neurochirurgie avem cuvântul „la limită”, pe care îl avem și în ginecologie, borderline. Nu toate tumorile sunt maligne, nu toate sunt benigne. Sunt unele la limită, între maligne și benigne.
De aici, sunt din originea unor celule de suport, gliale, glioame. Adică noi în cap nu avem, cum am crede, numai neuroni, avem și niște celule care susțin neuronii în jur. Din aceste celule astrogliale, care sunt și în jurul nervilor, se dezvoltă aceste tumori, glioame, care pot ajunge tumori foarte maligne. Atenție!
Glioblastomul este cea mai malignă tumoră din cap. E îngrozitoare, cu o supraviețuire, în era pre-oncologică, de trei luni, în anii '60-'70 în România. Trei luni pentru un pacient, să zic la 40 de ani, era catastrofală treaba. Trei luni operat.", a spus Dr. Dan-Răzvan Benția.
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @DCStudio
„A treia categorie de tumori care, din păcate, tinde să fie pe primul loc, sunt metastazele. Adică creierul, ca și măduva spinării, este un loc de predilecție, ca și osul, a unor alte cancere. Este un loc predilect.
E o discuție complexă. Are o apărare proastă și niște chestii tisulare de țesuturi unde ele se pot sedimenta. Ele pot rămâne acolo. Scapă de apărarea imunologică și, alături de plămân sau ficat, aș zice că e locul 3 cu metastaze. Deci foarte frecvente metastaze sunt în cap. Când sunt multe nu se operează. La una, două, trei pot fi operate. Sunt eminamente maligne, sunt coada unei tumori primare.", a spus Dr. Dan-Răzvan Benția la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu