CEDO MINERIADĂ: Statul român, anchetă defectuoasă a mineriadei din 1990

mineriada 1
mineriada 1

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România este obligată să continue investigațiile în dosarul mineriadei din iunie 1990, subliniind că "timpul nu exonerează nici statul român, nici pe făptaşii individuali de răspundere".

Marea Cameră a CEDO a făcut azi public verdictul în cauza Mocanu şi alţii împotriva României, constatând încălcarea de către România a articolelor 2, 3 şi 6 din Convenţia europeană a drepturilor omului, după ce reclamanţii Anca Mocanu, Marin Stoica şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficienţa cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13 - 15 iunie 1990, anunţă APADOR-CH, conform Mediafax.

Deşi dosarul uneşte trei cazuri, decizia îi face dreptate şi lui Marin Stoica, reprezentant de avocatul APADOR-CH Diana Hatneanu, după ce CEDO se pronunţase deja în 2012 în favoarea celorlalţi doi petenţi.

"Cetăţeanul român Marin Stoica, astăzi în vârstă de 65 de ani, a fost bătut şi băgat în comă în ziua de 13 iunie 1990, în sediul TVR. Omul se îndrepta spre serviciu când a fost luat de pe stradă, privat de libertate mai multe ore şi bătut crunt. S-a trezit a doua zi la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară ca să nu fie arestat alături de alţi protestatari. De frică a fugit atunci şi nu a mai ieşit trei luni de zile din casă. Frica nu l-a părăsit, însă, nici ulterior, ba chiar bătaia a avut asupra psihicului său efecte devastatoare, aşa încât omul a depus plângere penală abia zece ani mai târziu, în 2001, când în sfârşit cercetările în acest dosar au început să avanseze", se arată în comunicatul APADOR-CH.

Ministerul Afacerilor Externe transmite într-un comunicat remis redacției că "Marea Cameră a apreciat că statul român nu a respectat obligaţia de a proceda la realizarea unei anchete efective faţă de susţinerile celui de-al treilea reclamant privind supunerea la rele tratamente".

Marea Cameră a CEDO a decis, miercuri, ca statul român să îi plătească Ancăi Mocanu suma de 30.000 de euro, menţinând decizia din 13 noiembrie 2012, pentru încălcarea articolului 2 - dreptul la viaţă - din Convenţie.

CEDO a concluzionat că Asociaţia "21 Decembrie 1989" nu a cerut daune în timp util.

Totodată, prin decizia de miercuri, lui Marin Stoica îi revin daune morale de 15.000 de euro, pentru încălcarea articolului 3 - interzicerea torturii - din Convenţie.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, statul român trebuie să le plătească Ancăi Mocanu şi Asociaţiei "21 Decembrie 1989" suma de 2.200 de euro, iar lui Marin Stoica suma de 9.868,92 euro, care îi va fi remisă direct Dianei Hatneanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel