Avocado și-a câștigat un loc în inimile consumatorilor datorită versatilității sale în bucătărie, dar și datorită multiplelor sale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, un consum excesiv nu este atât de benefic și poate afecta rinichii.
Modalitățile prin care putem include avocado în rețete sunt aproape infinite, ceea ce crește șansele de a fi consumat în exces.
În timp ce consumul moderat este foarte recomandat în aproape toate cazurile, un consum excesiv poate avea consecințe pentru sănătate. Un exces de avocado poate afecta rinichii și de aceea este mai bine să îl consumăm cu moderație, lăsând spațiul necesar pentru o alimentație variată.
Avocado poate fi consumat la micul dejun, la gustare sau la cină. El este folosit ca și garnitură, dar poate fi și ingredientul principal al unor preparate. Asta înseamnă că pe parcursul zilei îl putem consuma în multe feluri, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim dependenți de el.
Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda multor beneficii pe care le poate aduce sănătății, un consum excesiv nu este deloc recomandat, deoarece știm că cel mai bine este ca dieta să fie echilibrată și variată. În plus, în acest caz, se recomandă un consum limitat la persoanele care au probleme renale, din cauza nivelurilor sale ridicate de potasiu, care ar putea provoca leziuni la aceste organe. Un consum regulat sau excesiv de avocado la persoanele cu probleme renale ar putea duce la hiperpotasemie.
Una dintre funcțiile rinichilor este eliminarea excesului de potasiu prin urină, astfel încât acesta să se afle la nivelurile adecvate necesare organismului. Atunci când rinichii nu funcționează corect, acest proces nu are loc în mod corespunzător și potasiul se acumulează. Nivelurile ridicate de potasiu pot să nu prezinte simptome, dar atunci când o fac, cele mai frecvente includ dureri în piept, dificultăți de respirație, greață sau vărsături, palpitații, puls slab sau neregulat, și în cazurile în care palpitațiile sunt foarte lente, leșinuri bruște.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @rawpixel.com
Un consum moderat al acestui fruct poate aduce numeroase beneficii organismului, datorită proprietăților sale și mineralelor pe care le conține, printre care se remarcă potasiul, calciul, magneziul, fosforul sau fierul.
Avocado conține grăsimi, dar acestea sunt sănătoase, ceea ce ajută la protejarea inimii, reducând colesterolul „rău” și protejând colesterolul „bun”. Este bogat în vitamina C, care protejează sistemul imunitar, dar și în vitamina E, care îl transformă într-un puternic antioxidant care protejează împotriva oxidării celulare, reducând semnele îmbătrânirii. Conține acizi grași omega-3 și, de asemenea, fibre solubile care ajută la îmbunătățirea digestiei și favorizează buna funcționare a intestinului. În plus, este un aliment care conferă sațietate, ceea ce compensează valoarea sa calorică mare în cazul în care se dorește pierderea în greutate, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu