Ce se întâmplă dacă faci duș cu apă fierbinte. Experții au explicat ce temperatură trebuie să aibă apa

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @bashkirovaphoto
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @bashkirovaphoto

Atât igiena precară, cât și cea excesivă sunt la fel de dăunătoare. Trebuie să luăm în considerare atât frecvența dușului, cât și temperatura, durata și produsele pe care le folosim, pentru a putea evalua dacă acționăm corect.

În opoziție cu ceea ce se credea în trecut, noile tendințe sanitare ne îndeamnă să nu abuzăm de igienă pentru a menține imunitatea și integritatea pielii. Doctora Jenny Dávalos, membru al Grupului de Dermatologie al Societății Spaniole de Medici Generaliști și de Familie (SEMG), confirmă teoria conform căreia nu ar trebui să ne ducem la duș mai mult de o dată sau de două ori pe zi, cu precizări pe care le vom expune în continuare, și se concentrează mai degrabă asupra temperaturii apei și a duratei, elemente cu adevărat importante.

Importanța temperaturii apei din duș

"Pielea este reglată de o infinitate de celule care mențin integritatea funcțiilor sale și umiditatea. Curățarea cu apă călduță (nu mai mult de 28º-30º) va face să avem o culoare bună, să arate plăcut și sănătos din punct de vedere estetic.", spune medicul.

Deși este adevărat că în funcție de anotimpul în care ne aflăm, ne dorim mai mult un duș cald (iarna) sau rece (pentru a combate căldura și transpirația excesivă în vară), corect este ca apa să fie mereu călduță.

Există persoane care nu tolerează dușurile reci și altele pe cele calde. "Nu este sănătos să exagerăm cu igiena personală, deoarece pielea poate suferi și poate să-și piardă funcția defensivă, efectul său de barieră. Pentru a menține sănătatea pielii în timpul dușurilor reci sau calde, se recomandă să ne spălăm fața și să facem duș cu apă călduță mereu", spune medicul. 

Dacă apa pe care o folosim este călduță, ne asigurăm că evităm riscurile în cazul în care suferim de o afecțiune cardiacă sau dermatologică. 

Ce se întâmplă dacă folosești apă caldă la duș

Apa caldă dilată vasele de sânge și face ca sângele să curgă mai ușor prin corpul nostru. Cu toate acestea, printre efectele sale secundare nedorite se numără faptul că provoacă slăbirea pielii și o usucă. "Cu uscarea pielii apare mâncărimea și uneori dermatita atopică. Dacă folosim și apă caldă, mâncărimea se agravează și asta ne va împiedica să ne odihnim noaptea".

Apa caldă provoacă, de asemenea, inflamație și iritație. "Având un efect vasodilatator, apa caldă folosită în mod obișnuit agravează venele tip pânză de păianjen și favorizează apariția roșeții pe piele. Și scalpul, deși nu îl vedem, suferă consecințe similare. Însă, dacă avem contracturi, produce un anumit efect relaxant".

2. Sursa foto... (baie_39909700.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio

Efectele folosirii apei reci în dușul zilnic

Apa rece ajută la tonifierea mușchilor, închiderea porilor, menținerea fazei lipidice a pielii, îmbunătățirea circulației și creșterea energiei, deoarece terminațiile nervoase se activează în răspuns la frigul simțit.

Cu toate acestea, să faci duș în fiecare zi, de sus în jos cu apă rece, poate fi puțin plăcut. De aceea, recomandarea experților este să folosim apa călduță.

Dușurile, cu cât mai scurte, cu atât mai bine

Este adevărat că nu există (aproape) nicio senzație atât de plăcută precum să te afli sub duș cu apă caldă și să rămâi acolo pentru o perioadă nedeterminată. Cu toate acestea, experții nu recomandă acest lucru.

Societatea Spaniolă de Dermatologie recomandă ca dușurile zilnice să nu depășească în niciun caz 10 minute. Doctora Dávalos, chiar reduce timpul de expunere la maxim 5 minute, "fără a mai vorbi despre faptul că OMS solicită să nu se utilizeze mai mult de 95 de centilitri de apă".

În afara celor 10 minute recomandate de experți "se va observa apariția lăsării pielii, a uscăciunii și a mâncărimii. Dacă stăm mult timp, dermatita se inflamează și problema devine mai gravă. "Relaxarea mușchilor este foarte benefică sub apa dușului, dar nu ne putem expune mai mult de 5 minute dacă vrem să ne menținem pielea în formă".

Cel mai bun duș 

Doctora Dávalos recomandă mai presus de toate dușul progresiv. Ce presupune acesta? "Constă în începerea dușului cu apă călduță sau ușor caldă și adăugarea treptată a apei tot mai reci. De obicei, se face în trei etape", explică medicul dermatolog.

În prima etapă, ne umezim corpul cu apă caldă timp de câteva minute. În special, mâinile, picioarele și fața, unde se află cea mai mare parte a receptorilor termici ai corpului.

Încet, încet, scădem temperatura apei. Odată ce temperatura corpului tău s-a adaptat la cea a apei, continuăm să scădem și mai mult temperatura apei pentru a încheia ultimele secunde cu un jet de apă rece, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel